Ge besked om din framtid, Reinfeldt

Alliansen sjunger på sista versen

Leendet är borta Det är dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att svara på hur hans dagsform ser ut. Ska han försöka vinna nästa val – eller försvinna?

11 november 2012

Fredrik Reinfeldt

Göran Persson var trött den där iskalla sommaren 2004. Han ville inte prata så mycket om politik, däremot om den nya Sörmlandsgården.

Efter åtta år som statsminister, med en nyopererad höft och en ny kärlek var det kanske inte så konstigt. Han hade fullgjort sitt uppdrag: stats­finanserna var ­sanerade och han hade lyckats bli ­omvald.

Spekulationerna tog fart.

I två långa år fick Göran Persson leva med dem. När skulle han sluta? Vad ­skulle han göra sen, och vem skulle ta över?

Högt upp inom Moderaterna, på ­borgerliga ledarsidor och i internationell press pågår sedan ett tag tillbaka mot­svarande spekulationer, med tilltagande intensitet: Sitter Fredrik Reinfeldt kvar till valet 2014? Om inte, vem tar över?

Det är dags att statsministern lämnar besked.

En lågkonjunktur rullar nu in över ­Sverige. Industrin är först ut, sedan kommer uppsägningarna inom tjänste­sektorn. Hittills har 45 000 varsel lagts och i veckan varslades en av tio på Ericsson.

Fredrik Reinfeldt har mött krisen genom att åka runt i Sverige och lyssna på människor. Det är tveksamt om han hört vad de har sagt, i varje fall har han inte agerat. Han verkar närmast tycka krisen är så stor att den kan ta hand om sig själv.

Problemet är att artigt ointresse inte skapar någon framtidstro. En ledare ­måste ta initiativ. Som Göran Persson när han slog fast att bekämpning av arbetslös­heten var politikens viktigaste uppgift ­efter valet 1994.

Det blev en styråra för all politik S-­regeringen bedrev. Men då var Persson också ny på sin post och full av energi.

Fredrik Reinfeldts krispolitik består just nu av att han skickar ut sin parti­sekreterare Kent Persson och andra framstående moderater för att besöka

2 000 företag runt om i Sverige.

Målet är att ”ta reda på var framtidens jobb finns och hur de ska skapas”. 

Det är visserligen en kraftfull satsning på att sysselsätta moderata politiker, men inte mycket till jobbpolitik.

Fredrik Reinfeldt har varit parti­ledare för Moderaterna i tio år, och stats­minister i sex. Det är ett jobb som ­ställer enorma krav.

”Aldrig ensam, alltid ensam” var ­Göran Perssons beskrivning av den ­utsatthet och ensamhet som följde med statsministeruppdraget. Att ständigt ­vara omgiven av medarbetare, men ­ändå alltid sitta själv med det yttersta ansvaret.

Persson orkade i tio år – och sedan dess har tempot i politiken drivits upp ytterligare.

Ständig medieexponering, inget ­privatliv och ett oändligt antal resor. Det är kanske inte så konstigt att energin ­tryter.

Reinfeldts stora projekt var att göra ­Moderaterna regeringsfähiga, och ­sedan steg för steg montera ner den svenska samhällsmodellen. Hans­ ­viktiga reformer: kraftigt sänkta ­skatter, raserad a-kassa och sjuk­försäkring är nu genomförda.

Nu behöver alliansen nya svar.

Hur ser politiken ut för att möta en ökande långtidsarbetslöshet, allt sämre utbildningsnivå och behovet av kris­bekämpning?

I budgeten som lades fram i höstas var den stora pjäsen sänkt bolagsskatt på 16 miljarder – en åtgärd som är erkänt usel som konjunkturstimulans.

Nu finns ­inget reformutrymme kvar.

Det brukar sägas att alla politiska ­karriärer slutar i ett misslyckande. Visst finns lysande undantag. Men för de ­flesta verkar det vara förtvivlat svårt att kliva av i tid, innan det börjar gå ­utför.

Det är dags att statsministern lämnar besked om sin framtid. Sverige står ­inför stora utmaningar. Alliansen ­sjunger på sista versen, blockpolitiken likaså. Sverigedemokraterna växer i takt med utanförskapet.

Moderaterna är landets mäktigaste ­parti, och har styrt i sex år.

I dag befinner de sig i ett vakuum, i en brytningstid mellan Fredrik Reinfeldts stora projekt, De nya Moderaterna, och det som komma skall.

Ett återkommande krav från stats­ministern är att oppositionen måste­ ­redovisa hur de har tänkt sig att regera landet.

Nu är det hög tid att han själv lämnar ­besked. Svenska väljare förtjänar att i god tid få veta vem som är

Moderaternas statsministerkandidat 2014. Fredrik Reinfeldt.

Eller Anders Borg.

Följ ämnen i artikeln