Hela samhället har kapitulerat

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det finns väldigt strikta regler för den som ska driva restaurang. Så, hur kan vi tillåta det här?”

sköter familjehem Aftonbladet kunde i går avslöja att grovt kriminella, bland annat Mille Markovic, drev hem för unga och samtidigt fick miljoner i ersättning av staten.

Hur är det möjligt? Aftonbladet avslöjade i går hur rehabilitering av unga, utstötta och svaga sköttes av grovt kriminella. Dömda brottslingar drev hem för unga och fick miljoner av staten via väletablerade familjehemsföretag. Kriminalvården lovade yrvaket att utreda saken.

I dag berättar den kände gangstern Mille Markovic om hur han tog emot brottslingar, missbrukare och tonåringar på glid ”som en täckmantel”.

Det finns väldigt strikta regler för den som ska driva restaurang. Så, hur kan vi tillåta det här?

Dålig granskning

Dömda pedofiler ska inte starta friskolor och Hells Angels ska inte driva familjehem för unga. Trots det har vi de senaste månaderna kunnat läsa om just detta – och vi har undrat, precis som Mille Markovic (om än ur en annan roll) – hur kunde myndigheterna inte ha vetat?

Precis som det behövs en hårdare granskning av personer som vill starta skolor behövs det granskning av vem som driver familjehem. I dag är det företagen som går i god för att deras värdfamiljer uppfyller myndigheternas krav. Samma företag som tjänar pengar på verksamheten.

Samtidigt sätter de senaste dagarnas avslöjanden fingret på problem inom ett större ­område. Det är inom den ­sociala barn- och ungdomsvården som privatiseringarna har drivits längre än någon annanstans. Inom sjukvård, skola och äldreomsorg pratar vi i alla fall om riskerna och behovet av effektiv reglering. Men när maffian visar sig driva hem för unga blir vi tagna på sängen.

Brister i samhället

Forskning har länge framfört kritik mot såväl familjehemsvård som placering på hem för vård eller boende. Samhället saknar överblick och insyn i en kostsam vård, med oklara metoder och bristfälliga resultat. Institutionsvården har privatiserats och kommunerna köper rekrytering och stöd till familje- hem av privata verksamheter. Tillsynen verkar brista i de flesta led. Det är i den här kontexten som familjehemsföretagen Fosu och Scandcoach anlitade grovt kriminella som värdfamiljer under flera år. Och det är i den här kontexten som Barnombudsmannen igår presenterade omhändertagna barns intryck. De berättar om allvarliga – i vissa fall lagstridiga missförhållanden.

Måste skaffa insyn

Det räcker inte att bli upprörd över att skattemiljoner pumpas in i företag och slussas vidare till kriminella samtidigt som klienter placeras bland vapen, droger och missbruk. Samhället måste skaffa sig insyn och överblick inom hela det här området.

Bristen på tillsyn blir en bild av ett helt samhälle som har kapitulerat. Och det är oacceptabelt.

Aftonbladet
Katrine Kielos

Följ ämnen i artikeln