Löfven spökar i Reinfeldts manus

Kören Friedmans apostlar sjunger Abbas "Mamma Mia" när ledamöter, tjänstemän och särskilt inbjudna gäster tågar in i östra riksdagshuset. Utanför står Svea livgarde och tutar.

Det finns något påklistrat högtidligt i riksmötets öppnande. Och det sjuder inte av entusiasm när Fredrik Reinfeldt läser upp sin sjunde regeringsförklaring och, i vanlig ordning, berömmer de egna insatserna.

"Vår värld förändras", inleder statsministern. Sedan berättar han om att han kan surfa på internet via sin telefon, att Kina är en ny ekonomisk supermakt, att globaliseringen drar fram och att Sverige minsann inte är någon liten ö. Vår värld förändras, som sagt.

Men även svensk politik förändras.

Det kan vara värt att påminna om att Reinfeldts regering aldrig fått så mycket kritik från väljare, oppositionspartier och tyckare som när de genomförde kärnan i sin politik: skattesänkningar finansierade av kraschade trygghetssystem.

Men Fredrik Reinfeldt har inte vikt inte en tum. "Arbetslinjen" har legat fast.

Statsministern och den regeringen han ledar har länge anklagats för att sakna visioner, men när Reinfeldt nu står i talarstolen är det tydligt att han vill återta initiativet. Orsaken heter Stefan Löfven.

Och i allt väsentligt närmar sig regeringen nu den socialdemokratiska oppositionen. I sin regeringsförklaring talar Reinfeldt om investeringar, reformer och satsningar. På järnvägen, innovationspolitik, ungdomsarbetslöshet, uppgörelser med arbetsmarknadens parter.

Som slutord parafraserar han dessutom Olof Palme och den gamla socialdemokratiska sloganen "Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre".

Det säger något om stämningen i regeringskoalitionen när åratal av massiv kritik mot "nya kalla Sverige" inte bet, men att ett halvår med Löfven ändrar så mycket.

Den riktigt stora frågan för Socialdemokraterna är hur de ska hantera det.

Följ ämnen i artikeln