Olika villkor – jul på akuten

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2012-01-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen blir väl speciellt glad av att tvingas jobba på julafton? Storehelg med familjen, julmat och tindrande förväntan, att byta allt det där mot ett stressigt arbetspass kostar på.

En läkare på Universitetssjukhuset i Linköping har i alla fall lyckats få en skaplig ersättning för besväret, 18 900 kronor för 11 timmars arbete. För att frivilligt och på kort varsel arbeta jul­helgen på akutmottagningen kunde läkaren­ – helt i enlighet med gällande avtal – kvittera­ ut sexdubbel timersättning.

De sjuksköterskor som beordrats att arbeta samma natt kunde räkna med drygt 400 kronor i tillägg för obekväm arbetstid.

Julnatten på universitetssjukhusets akutmottagning i Linköping är som en illustration­ av de skilda villkoren på arbets­marknaden. Den som är tillräckligt efterfrågad erbjuds extraarbete och rejäl ersättning. Andra tvingas acceptera sämre­ arbetstider och ett litet tillägg för obekväm arbetstid.

Mönstret går igen, oavsett om det handlar om arbetsmiljö, arbetstider eller­ inflytande i jobbet.

Framför allt demonstrerar kanske de skilda villkoren synen på kvinnligt och manligt dominerade yrken.

LO-förbunden har – inte utan vånda och konflikter – hittat en metod att genom­ jämställdhetspotter skapa utrymme­ för kvinnodominerade branscher­.

Tjänstemannafacken – i TCO och Saco­ – är lika upprörda, och berörda. En stor del av de verkligt felavlönade – i förhållande­ till utbildning och ansvar – är kvinnliga­ tjänstemän.

Ändå är det svårt att spåra någon facklig strategi för jämställdhet hos tjänstemannarörelsen. Det är ord och rapporter, men knappast några idéer om hur välavlönade män ska stå tillbaka för att felavlönade kvinnor ska kunna få en rimligare lön för sitt arbete.

Det är svårt att tro att de sjuksköterskor och undersköterskor i Linköping som tvingades arbeta på julaftonen nöjer­ sig med det.

I alla fall i dag, när de vet vad ett nattpass på akuten kan vara värt.