Flyktingarna tvingas bara sitta och vänta

Flyktingboenden i Skåne.

På flyktingförläggningar runt om i landet sitter i dag människor som inget hellre vill än att få påbörja arbetet med att komma in i det svenska samhället overksamma. Och studieförbunden - som sannolikt har störst möjligheter att öppna dörrar - möts av en massa regelkrångel.

I vårbudgeten föreslår nu regeringen i alla fall 30 miljoner för att folkrörelserna ska kunna erbjuda undervisning i svenska och samhällskunskap på förläggningarna.

Yrkesinriktad språkutbildning förbättrar möjligheten att komma in på den svenska arbetsmarknaden dramatiskt. Det kunde Ekoredaktionen berätta i går.

Ändå är det bara en tredjedel av kommunerna som erbjuder någon form av specialiserad SFI, och ännu färre som faktiskt kan ge undervisning som är direkt yrkesanpassad.

Tidigare i veckan berättade SVT om hur utbildade psykologer från länder utanför EU hamnat i kläm i en strid mellan svenska myndigheter.

Resultatet är att hundratals psykologer med en kompetens den svenska vården skulle behöva inte får arbeta.

Det finns verkligen stora problem med integrationen. Bostadsfrågan är en sådan. Sverige skulle behöva ett byggande i 1960-talsnivåer de närmaste åren, och alla politiker är fortfarande svaret skyldig när det handlar om hur det ska gå till.

Skolan är ett annat. Hur väl skolan än fungerar är det naturligtvis svårare att nå goda resultat för den som inte får börja från början, och som dessutom parallellt med undervisningen ska lära sig ett nytt språk.

Det finns säkert fler.

Men med detta sagt, det finns alltså också saker som kan åtgärdas här och nu. Validering av utbildning, anpassad undervisning i svenska och vettiga aktiviteter i väntan på uppehållstillstånd skulle inte bara göra livet drägligare för människor som kommit hit.

Det skulle framför allt göra att Sverige fungerar bättre.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln