Proteststormarna skakar om Europa

Inte sedan första världskriget har Europa varit så dominerat av högerregeringar. Av de 27 regeringschefer som brukar samlas i Bryssel är 26 stycken män. Och som den franske EU-korrespondenten Jean Quatremer konstaterade: ”De ser ut som en kristdemokratisk version av den saudiarabiska regeringen”.

Den konservativa amerikanska journalisten Anne Applebaum undrade hur det kunde gå så bra för högern i Europa och när högern i USA börjar lyfta fram Europa som ett lärorikt exempel – då är det dags att bli orolig.

Men kanske håller något på att hända.

I lördags marscherade 400 000 människor på Londons gator i protest mot regeringens nedskärningar. Samtidigt fylldes Berlin av 250 000 i en demonstration mot kärnkraften. I torsdags fick polis sätta in vattenkanoner mot demonstranter i Bryssel när fackföreningsrörelsen protesterade mot EU:s nya lagstiftningspaket. Och i slutet av februari vann Socialdemokraterna en jordskredsseger i Hamburg.

I söndags kom sedan skrällen.

Kristdemokraterna förlorade makten i Baden Württemberg.

Den tyska delstaten som har 11 miljoner invånare har styrts av högern i 58 år men kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima har ritat om det politiska landskapet. 

Merkels regering förlängde i fjol drifttiden på de tyska kraftverken men strax efter katastrofen i Japan ändrade hon sig. Bristen på ryggrad vann dock inga röster. Tvärtom.

De gröna är de stora segrarna i valet och ser ut att bilda koalition tillsammans med Socialdemokraterna.

Merkel är hårt kritiserad i sitt eget parti och hennes politiska framtid ser plötsligt osäker ut.

Antagligen är det början till slutet för hennes karriär.

Om detta bara kommer betyda att 27, och inte 26, av de regeringschefer som samlas i Bryssel kommer att vara män om något år – eller om det här är början för en progressiv vår i Europa – det återstår att se.

Men hoppas kan man.

Följ ämnen i artikeln