De nya pa(m)parna

Publicerad 2011-06-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”De nya Moderaterna vill gärna spela rollen av de gamla Socialdemokraterna i svensk politik”

Det var ett historiskt möte. På ena sidan en regeringstrött, men politiskt framgångsrik statsminister med höga förtroendesiffror. På den andra en hungrig utmanare, med opinionsvinden i ryggen.

Det var 2006, valår. Den sista tv-sända partiledardebatten.

Det viktigaste meningsutbytet handlade om verkligheten.

En miljon svenskar skulle vilja ha ett jobb, men får inget, hävdade oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt.

SCB:s siffror visar att den faktiska ­arbetslösheten bara är 200 000 och på väg ner, svarade statsministern.

Uppfattades som realist

Göran Persson hade rätt, i teknisk ­mening. Men Fredrik Reinfeldt pekade på ett problem som människor kände igen. Att det var svårt att komma tillbaka i jobb efter sjukskrivning, efter långtidsarbetslöshet. Att det fanns fler människor ­utanför arbetsmarknadens gemenskap än de som rymdes i Göran Perssons ­statistik.

Det var inte drömmen om multipla jobbskatteavdrag som Moderaterna vann valet på 2006. Det var att väljarna uppfattade att Fredrik Reinfeldt såg verklig­heten som den var, medan Göran Persson försvarade en beräkningsmetod.

Öga mot öga för första gången

Nu är det 2011. Idag möts för första gången en regeringstrött Fredrik Reinfeldt och en nyvald Håkan Juholt i en debatt i riksdagen.

Den nya sjukförsäkringen fungerar ­inte, säger oppositionen. Långtidsarbetslösheten biter sig fast.  Fas 3 är förnedrande och leder inte till riktiga jobb. ­Resultaten i skolan sjunker. Och barn­fattigdomen ökar, i ett av världens ­rikaste länder.

Riktiga problem, som får riktiga ­konsekvenser för riktiga människor.

Så vad svarar regeringen Reinfeldt?

Sjukförsäkringsreformen ligger fast. Fas 3 kanske inte är perfekt, men vad är oppositionens alternativ? Resultaten i skolan kommer ta 15 år att vända, och barnfattigdomen beror inte på de ökande klyftorna. 

Satsar på förnyelse

I dag kommer Fredrik Reinfeldt att spela statsman, luta sig mot sina förtroendesiffror, prata om Sverige som en ö av lugn och ekonomisk framgång i ett stormigt europeiskt hav.

Hur Håkan Juholt kommer agera vet ingen. Han har en lång väg kvar till att formulera en egen vision, ett tydligt ­alternativ. Och till att vinna väljarnas förtroende.

En sak är säker: de nya Moderaterna vill gärna spela rollen av de gamla Socialdemokraterna i svensk politik. På ett plan har de verkligen lyckats. Fredrik Reinfeldt har tagit Göran Perssons paradgrenar självrättfärdigande och systemförsvarande till fulländning, och det på rekordkort tid.

I går skickade moderaternas parti­sekreterare Sofia Arkelsten ut ännu ett nyhetsbrev med rubriken ”förnyelse”.

Det var länge sen det var trovärdigt.