Försvaret behövde fyra år för att utreda tortyren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Franska soldater tillfångatar en ung man utanför militärlägret i östra Kongo. De släpar honom i en snara till sin del av förläggningen. Där utsätts han för tortyr. Svenska soldater ser och hör vad som händer, men först efter flera timmar slutar övergreppen.

Det är en skrämmande historia som Uppdrag granskning avslöjar. Reportaget i sin helhet sänds nästa vecka, men Rapport gav en försmak i går.

Där berättade svenskarna anonymt vad de sett. Fransmännen la en snara runt halsen på fången, drev runt honom med käppar.

”Fången kved och stryptes när han hasade fram”, säger en svensk soldat.

”Det var oerhört förnedrande. Det är inte så man hanterar en fånge, det var rasistiskt”, berättar en annan.

De franska militärerna förhörde fången med brutala metoder, enligt uppgifterna till Sveriges Television. Den unge killens skrik hördes i timmar från den franska delen av militärbasen.

En av de svenska soldaterna berättar: ”Att en fånge gråter under förhör är inget konstigt. Men det här var något helt, helt annat. Det här var förnedring och tortyr. Ren jävla tortyr.”

Detta hände 2003, under EU:s militära Operation Artemis. Först fyra år senare fick Försvarsmakten in en formell anmälan. Gårdagens uttalanden från Högkvarteret bekräftar att något mycket allvarligt har hänt.

”Såvitt vi vet förekom ett förhör, som inte genomfördes av svenska soldater, där det användes tortyrliknande metoder”, säger Försvarsmaktens presschef Roger Magnergård till SVT.

”Brott mot folkrätten begicks med största sannolikhet”, säger chefsjuristen Stefan Ryding-Berg.

Enligt Försvarsmakten ingrep det svenska förbandet och stoppade tortyren. Uppdrag Granskning ger en annan bild. Förhöret fortsatte i sex timmar eller mer utan att de svenska cheferna agerade, säger källorna.

Denna skandal måste utredas grundligt även av andra än Försvarsmakten själv. Överbefälhavaren Håkan Syrén har mycket att förklara. Försvarsmakten och regeringen måste formulera entydiga regler för hur svenska befäl ska agera den dag något liknande händer.

Dessutom måste övergreppet få utrikespolitiska konsekvenser. Operation Artemis räddade många liv i Kongo, i ett område där EU verkligen hjälpte till att skapa fred. De svenska soldaterna har mycket att vara stolta över. Några hade dessutom modet att berätta om det franska agerandet. Det värsta regeringen kan göra är att tiga om det som gick fel, vid mötesborden i Bryssel.

Utrikesminister Carl Bildt bloggar gärna om nära kontakter med sin franske kollega Bernard Kouchner och trevliga middagar med EU:s Javier Solana.

Nu är det dags för en tuffare samtalston. Frankrike måste göra en ny utredning av tortyren i Kongo och EU:s ministerråd måste slå fast att sådant agerande är oacceptabelt.