Borg har andra skulder att betala

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Japp, då var statsskulden 6 promille lägre! Länge leve finansminister Borg och finansmarknadsminister Norman. Vem har sagt att den här regeringen saknar visioner?

Den svenska statsskulden var 35 procent av BNP vid årsskiftet, EU:s stabilitetspakt sätter sin gräns vid 60. Sverige är bäst i klassen. Men när regeringen

i förra veckan sålde ut aktier i Nordea var det ändå med argumentet att vi måste amortera mer på statsskulden.

Är det politiska målet att Sverige ska bli ”världens största kapitalexportör?” undrade ekonomen Assar Lindbeck nyligen. Borde det inte vara läge att investera i infrastruktur eller utbildning? undrade professorn som varken kan anklagas för att vara ett oansvarigt vänsterspöke eller en ständigt missnöjd Thomas Östros.

Gällande statsskulden: hur lågt ska vi gå? Och framför allt: varför?

De flesta regeringar överskattar vad de kan åstadkomma på kort sikt och underskattar vad de kan åstadkomma på lång sikt. Det gäller kanske framförallt jobbskapande. Utbildning, teknologi och infrastruktur är receptet och det kräver långsiktiga investeringar.

Vad den nuvarande regeringen försummar kommer vi att få betala i framtiden.

Regeringens fixering vid statsskulden är märklig. Att sälja en lönsam bank för att amortera är en ganska dålig affär. Räntan på statsskulden är väldigt låg.

Samtidigt har Konkurrensverket fastslagit att konkurrensen inom banksystemet inte fungerar i Sverige. Och många oroar sig över att Nordeaförsäljningen ytterligare kan försämra situationen. Men inte regeringen. De pratar om statsskulden som om det var det enda politiska mål de hade.

Anders Borg är så fixerad vid den att han glömt att han har andra skulder att betala. Vad hände med alla löftena om att bryta utanförskapet? Arbetslösheten är 7,4 procent och antalet unga som förtidspensioneras har ökat med 37 procent. Är inte Anders Borg skyldig dem något?

En fungerande politik till exempel.

Aftonbladet
Katrine Kielos

Följ ämnen i artikeln