Bra gemensam välfärd kräver rättvisa skatter

Mona Sahlin.

Hur ska socialdemokraterna möta regeringens skattesänkningar?

Partiet vrider och vänder på frågan. Riksdagsgruppen diskuterar hur alternativet till regeringens budget ska se ut. Vad ska socialdemokraterna till exempel tycka om inkomstskatten?

–?Vi tänker inte drabba vanliga löntagare med höjda skatter, sa Mona Sahlin nyligen i Ekots lördagsintervju samtidigt som hon höll dörren öppen för andra förändringar.

Frågan är vilka belopp partiet tänker räkna med i den kommande budgetmotionen. Vågar socialdemokraterna säga att de vill ha ett högre skattetryck än regeringen, därför att behoven är så stora i vård, skola och omsorg?

Den klassiska välfärdsdebatten har handlat om skattesänkningar kontra bättre omsorg. Bo Lundgren förlorade valet år 2002 på sitt tal om systemskifte och mer i plånboken för dem som redan hade goda inkomster.

Dagens moderater är skickligare. Skatterna sänks kraftigt men Reinfeldt lovar ändå förbättringar i välfärden. Den påstådda lösningen heter effektivitet, benchmarking för att tala konsultspråk.

Det ställer nya krav på socialdemokratin. Hur mycket Reinfeldt än talar om bättre organisation så förblir grundfrågan hur många händer som kan vårda våra gamla och sjuka. Oppositionen måste både stå för en förnyelse av den offentliga sektorn och slåss för den solidariska finansieringen.

Desto märkligare att skatterna inte verkar ingå i det rådslag om välfärdspolitiken som socialdemokraterna genomför. En rubrik lyder ”Hur ska välfärden betalas i framtiden?”, men de konkreta frågorna handlar om avgifter för den enskilde, inte om vilket skattetryck vi behöver för att klara vård och omsorg utan ökade klassklyftor. Den planerade översynen av skattepolitiken ska tydligen ske diskret utan alltför många synpunkter från partiföreningarna.

Rådslagsgruppen undrar om vi kan betala mer för hemtjänsten och delar av hälso- och sjukvården, ”när fler äldre blir friskare och får det bättre ställt”.

Man undrar hur författarna tänkt sig att Sonja som slitit ut sig som städerska ska spara ihop till sin hemtjänst. Eller hur Ali som just flytt hit från Irak ska kunna betala sin sjukgymnastik.

Rådslagets syn på folkrörelser är också märklig. Traditionellt har socialdemokratin sett människors kollektiva engagemang som en fråga om demokrati och frigörelse. Nu nämns enbart organisationernas roll för att ta hand om de svagaste, inte som ett sätt att öka inflytandet i den offentliga sektorn.

Det vore illa om socialdemokratin fegade ur i debatten om en rättvist finansierad välfärd där medborgarnas inflytande ökar.

Sverige är ett rikt land med snabb ekonomisk tillväxt. Visst går det att vinna val på att använda de goda ekonomiska tiderna till att vårda våra gamla och motverka klassklyftorna.

Följ ämnen i artikeln