Dags att klä på hemtjänsten nu

Städa, diska, byta, vårda. Hemtjänstpersonal får göra allt i sina vanliga kläder.

– Avföring. Kiss. Blod. Spyor. Och även de bakterier som du inte ser tar du ju med dig hem.

Kamilla Nordlöf är undersköterska i Ronneby och hon beskriver i tidningen Kommunalarbetaren hur hennes kläder kan se ut efter en lång arbetsdag. Ja, det är alltså sina egna kläder hon pratar om, inte några arbetskläder.

Arbetskläder

Sedan årsskiftet ska alla som arbetar i äldreomsorgen och på LSS-boenden bära arbetskläder. Men i praktiken fungerar det inte så.

Enligt Kommunalarbetarens granskning har 16 procent av de svenska kommunerna inte infört några arbetskläder i hemtjänsten. På nästan vartannat LSS-boende har man struntat i att erbjuda personal arbetskläder.

Arbetsgivarorganisationen SKL - som i avtalsrörelse efter avtalsrörelse vägrat diskutera arbetsklädesfrågan med facket Kommunal - tycker att det är kommunernas ansvar att ordna kläder.

Och det är det ju. Men om en av sex kommuner struntar i sitt ansvar? Hur kan man bara skita i regler om det gäller kvinnor?

Varför så svårt?

Kommunalanställda som jobbar med rörledningar på gator och vägar har alltid haft arbetskläder. Sopåkarna har arbetskläder. Kökspersonalen i skolorna har det. Och på sjukhusen har man det.

Det finns många yrken där de anställda aldrig behövt bråka eller tjata sig till arbetskläder.

Vad är det som gör det så svårt i äldreomsorgen?

2014 gjorde Arbetsmiljöverket en jämförelse mellan arbetsmiljön i hemtjänst och arbete inom teknisk förvaltning. Det visade sig att kvinnor som är anställda inom hemtjänsten har en betydligt sämre arbetsmiljö än män som sköter kommunernas gator och fastigheter.

Städar och byter

Saker som brist på just arbetskläder var en faktor som gjorde att anställda i hemtjänsten vantrivdes på arbetet. Rapporten visade att arbetsmiljön gör att mer än en femtedel av personalen inom äldreomsorgen inte vill jobba kvar inom tre år.

Hemtjänstpersonal är människor som har till jobb att hjälpa till med blöjbyten och toalettstädningar. Som plåstrar om sår och medicinerar. Som arbetar i människors hem, även om magsjuka och influensa finns där, och sedan hämtar sina barn på förskolan och går hem.

Ska de inte kunna skydda sig och andra? Ska de inte ha tillgång till funktionella, praktiska kläder?

Jo, det är det minsta man kan begära.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln