Sänkta pensioner visar oss hela felet

Många pensionärer har den senaste veckan fått besked om sänkta pensioner. ­Anledningen till detta är att inflationen inte bara var obefintlig, utan att det till och med var deflation.

För de som drabbas av en sänkning är det inte någon större tröst att priserna sjunkit på telefoni och vitvaror, om ­pensionen knappt räcker till mat och ­hyra. Priserna på detta har inte sjunkit alls.

Sänkningen av pensionerna ingår väl knappast i Alliansens valplanering. Men för alla som drabbas blir det en påminnelse om hur regeringen ser på pensionärer, föräldralediga och sjukskrivna.

Ständig press på lönerna

Dessa förmåner ses inte som rättig­heter, som de upparbetat under kanske ett helt liv i arbete. De ses i stället som passiva bidragstagare – som är ett problem för alla som är i arbete.

De sänkta pensionerna vittnar också om ytterligare ett stort problem. ­Sverige ligger på gränsen till att ha ­def­lation. Allt fler börjar bli allt mer oroliga för att deflationsspöket har återvänt till Europa. I Japan har man brottats med detta i 20 år.

Deflationen leder till att invånarna

i stället för att konsumera, väljer att invänta sjunkande priser. Lånet på villan ökar i värde, i stället för att minska. Det leder till en ständig press på att lönerna också måste sänkas. Den japanska ekonomin har hamnat i ett baklås som den inte lyckas ta sig ur. Deflationsspökets grepp kan vara förlamande.

Spelar Svarte Petter

Oron för att Europa också kommer att drabbas börjar bli allt större.

I Sverige verkar emellertid Riksbanken och ­Anders Borg spela Svarte Petter om vem som ska ta ansvar. Anders Borg ­säger att det är Riksbanken som behöver göra något åt detta. Han anser upp­enbarligen att de bör sänka räntan ytt­erligare för att få skjuts på ekonomin.

Riksbanken verkar tycka att det är ­regeringens ansvar. De menar att svenska folket ­lånar för mycket till sina bostäder och vill inte sänka räntorna förrän bostadsmarknaden börjar ­fungera bättre. 

Går inte att bara titta på

Dragkampen mellan Riksbanken och regeringen riskerar att leda till att ingen tar ett ansvar för att hålla deflationen borta. Ansvaret för svensk ekonomi kan inte hanteras på detta sätt. Den ekonomiska situationen i hela Europa är fortsatt allvarlig.

Om Riksbanken inte har förstått sitt eget uppdrag måste det hanteras ­politiskt. Det går inte att stå och titta på medan ekonomin riskerar att köra i diket. 

Följ ämnen i artikeln