Mejla

Lina Stenberg

Covid ingen ursäkt att sexmoralisera

Unga vuxna måste få ligga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronapandemin har tvingat unga vuxna att sätta livet på paus.
Foto: ARNE BERGQVIST
Coronapandemin har tvingat unga vuxna att sätta livet på paus.

LEDARE

Coronasmittan ökar drastiskt i Uppsala och särskilt bland stadens studenter. I förra veckan samlade därför regionen till ett krismöte för att stoppa spridningen ytterligare.

Det kallas för "studentfestutbrott" då spridningen har kunnat härledas till stadens många studentkorridorer.

"Sjungom studentens lyckliga dag", är inte en sång dagens studenter känner igen sig i. Att vara student 2021 handlar i stället om distansundervisning, att inte kunna engagera sig i kår- eller studentföreningar. Det sociala livet har i stor utsträckning satts på paus.

Utbredd ensamhet

Och det gäller inte bara i Uppsala. Västerbottenkurriren skriver om den ökade ensamheten bland Umeås studenter, särskilt bland dem som inte hunnit få sociala nätverk innan pandemin slog till.

Redan i pandemins början befarades att den psykiska ohälsan skulle öka bland landets unga. Och detta bekräftas nu i forskningen, särskilt bland unga tjejer.
Sabina Kapetanovic, lektor i psykologi vid högskolan Väst, beskriver allvaret i pandemins påverkan på unga för framtiden. Många får inte möjligheten att utforska livet och sina roller, något hon beskriver som viktigt i den åldern.
Som möjligheten att upptäcka sin sexualitet.

I SR:s Vetenskapsradio beskrivs hur drastiskt unga vuxnas sexvanor har förändrats under pandemin. En stor amerikansk studie visar att sexlivet avtagit för de flesta ungdomar.

Detta kan förstås avfärdas som irrelevant. Vuxenvärlden har alltid moraliserat friskt kring ungas sexualitet.

Så satte också många norrmän kaffet i halsen när 23-åriga debattören Oda Louise Østbakk under hösten skrev ett försvarstal för one nights stands under pandemin i Aftenposten.

Ungas uppoffringar

Men Østbakk argument är inte orimliga. Varför ska dagens unga nekas att bli förälskade, kanske missa att träffa sitt livs kärlek?

Det gäller inte minst Sveriges studenter. Den uppoffring som samhället begär av en hel generation unga vuxna är inte självklar.

Smittspridningen bland studenter i Uppsala visar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte räcker. Ska en förändring till måste man också inse hur landets unga vuxna påverkats av ett år med corona.

Visst är det olika vågskålar vi pratar om här, där liv väger tyngst. Men vi kan inte strunta i priset som dagens unga vuxna betalar bara för att de råkar vara studenter under en pandemi.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.