Löfven förtränger fattiga pensionärer

DUCKADE FÖR ÄLDRE Stefan Löfven förstamajtalade på Götaplatsen i Göteborg i går.

2 maj 2016

Pensionen

Första maj är gamlingarnas dag. I publiken på Götaplatsen, Norra Bantorget och Folkets park dominerar alltid det gråa håret. Trogna partianhängare demonstrerar trots att det måste kosta på när kroppen sviker.  De får inte mycket tack för besväret.

I går var det bara LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson som vågade tala till de fattiga pensionärerna.

– Det har varit tabu att prata om pensionerna, men nu får vi fler fattigpensionärer och då kan LO inte längre vara tysta.

Han kräver att pensionerna ska motsvara 70 procent av lönen så som det var tänkt i pensionsöverenskommelsen. I dag får pensionärerna snarare ut 60 procent av lönen och om inget görs får de snart bara ut hälften. Långtidsutredningen menar att med nuvarande pensionssystem kommer andelen äldre med låg ekonomisk standard hela tiden öka. År 2060 kommer hälften av de äldre kvinnorna och 35 procent av de äldre männen att vara fattiga.

Lever under gränsen

Redan i dag får mer än varannan kvinna som jobbat hela sitt yrkesliv så låg pension att hon tvingas ansöka om statligt grundskydd, det som kallas garantipension. Nästan en kvarts miljon svenska pensionärer lever redan under EU:s fattigdomsgräns.

Det handlar oftast om kvinnor som tjänat mindre än männen, som har tagit ansvar för hem och familj eftersom det var normen. Ofta har de tvingats till deltid för att någon heltid inte fanns att få. Deras löner har setts som extrainkomster och nu har de knappt råd att leva. Socialdemokraterna måste orka se även de fattiga gamla kvinnorna.

För dem är det för sent med allmänt jolmigt jämställdhetsarbete - fler kvinnor i bolagsstyrelser. De behöver mer pension och därför måste regeringen skjuta till pengar till pensionssystemet.

En uppenbar kris

Karl-Petter Thorwaldsson vill ha en garanti om minst 70 procent av lönen i pension till 2028 och det låter minst sagt rimligt.

Pensionärer förväntas i dag bo hemma tills de dör, trots att de knappt har råd med hyra och avgifter. De ska betala hemtjänst, mediciner och i bland till och med rollatorn. De får för lite pengar och ska betala för mycket. Varannan svensk är orolig för pensionen.

Ändå nämner inte Stefan Löfven pensionerna i sitt tal, men det är väl det som brukar kallas förträngning. Han vill inte se pensionskrisen trots att den är alldeles uppenbar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.