Stoppa Anders Borg – krossa jantelagen

Du skall inte tro att du är något.

Första budet i jante­lagen är också högerns klassiska nidbild av Sossesverige. Ett grått, konformt land där ingen får sticka ut.

Med Fredrik Reinfeldt skulle allt bli annorlunda. Sossesverige för alltid förpassas till historiens skräphög. Kreativitet och innovationskraft flöda. För nu skulle det äntligen bli okej att lyckas. I riksdagen motionerade moderater om att förbjuda ­jantelagen, i Halmstad gjorde moderata hög­skolestudenter en kampanjfilm mot Jante fylld med söta hundar och unika snöflingor. Budskapet: Du är bättre än många andra!

De senaste veckorna har ­Anders Borg levererat budgetnyheter. Det har varit pengar till fler poliser, lite till pensionärerna, en del infrastruktur och forskning och en jättestor sänkning av bolagsskatten.

Det är välkommen konjunkturpolitik att Borg lättar på ­lädret – även om tajmingen är konstig.

Men frågan är: Vad är det ­regeringen vill med Sverige? Vartåt pekar reformerna?

Svaret verkar vara inget särskilt, och ingenstans. Eller kanske snarare: ­Jantelagen à la ­Anders Borg: Hej Sverige, du ska ­inte tro att du är något.

Jan Björklund vill inte att fler ska få möjlighet att gå i högskola – utan färre. Anders Borg vill inte laga a-kassan, eftersom han tycker att en försäkring gör folk lata. Den svenska skolan är i fritt fall, men strunt i det, det viktigaste är att sänka skatten till varje pris. Det är en uppgivenhetens budget, de låga ­ambitionernas politik.

Det socialdemokratiska samhällsbygget har i sina bästa stunder handlat om att våga prova en egen väg. Därför att ekonomer inte vet bäst, därför att verklig frihet kräver jämlikhet.

En del blev fel. Men mycket blev rätt. Som en skola för alla, med resultat i världsklass. Som ­målet om en ­utbyggd högskola med plats för hälften av alla landets gymnasieung­domar. Som ­världens bästa ­föräldraförsäkring, så att kvinnor kunde jobba. Som fungerande trygghetssystem, därför att det inte går att dela in människor i de som tar och de som gör, och därför att trygga människor vågar.

Aksel Sandemose formulerade jantelagen i sin bok ”En flykting korsar sitt spår”. Det är en rasande uppgörelse med en trångsynt och kvävande uppväxtmiljö – men ytterst en text om att växa, och frihetslängtan.

Om Socialdemokraterna är smarta tar de alla 16 miljarder som bolagsskattesänkningen kostar, trotsar Moderaternas ­låga ambitionsnivå för Sverige. Till exempel en stor satsning på fler lärare, bättre skolböcker, datorer till alla skolbarn och kraftigt utbyggd vuxen­utbildning.

Det är dags att krossa ­Anders Borgs version av jantelagen. Sverige kan välja en annan, en egen väg. Där ­målet är att alla – inte bara ungmoderater i Halmstad – ska tro att de är något.

Följ ämnen i artikeln