Homobröllop = Kd:s fördärv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Den kristdemokratiska moralkonservatismen gör att partiet dalar i opinionen"

KRAFTFULL KYSS Frågan om homoäktenskap delar kristdemokraterna i två läger som hotar sänka partiet. Under atiden förbereder sig Sverige för en könsneutral äktenskapslag.

31 MARS 2008. Kristdemokraterna har det tufft. I opinionsmätningarna ligger de runt riksdagsspärren på fyra procent. Kristdemokraterna står inför ett vägval, säger partistyrelseledamoten Nina Eklund i SVT:s Agenda. Antingen satsar de på regeringsfrågor och blir ett stort parti. Eller så satsar de på moralkonservativa frågor och blir ett litet parti.

”Motståndet mot könsneutrala äktenskap har lagt sig som en våt filt över kristdemokraterna och blivit ett hinder att rösta på partiet”, säger Eklund.

Partikamrater försöker skrämmas

Mot henne står moralkonservativa partikamrater som Lennart Sacredeus. Han vill att kristdemokraterna ska säga nej till ”det sociala experimenterandet” i samhället.

Tillåter man homoäktenskap får man så småningom månggifte, barngifte och en acceptans för relationer med djur, hävdar Sacredeus i ett försök att skrämmas.

I Svenska Dagbladet debatteras begreppet ”äktenskap”. Anders Svensson, lärare i juridik vid Stockholms universitet, tycker att en könsneutral äktenskapslag vore att avliva äktenskapet.

När det i själva verket handlar om att bredda det, så att fler människor oavsett sexualitet kan gifta sig om de vill.

Äktenskapet förändras

Äktenskapsbegreppet är heterosexuellt ”sedan urminnes tider”, skriver Svensson. ”En maskros är inte diskriminerad för att den inte får kalla sig tulpan”, fortsätter han.

Samkönade par bör alltså nöja sig med registrerat partnerskap och inte göra anspråk på äktenskapet.

Äktenskapslagen förändras med tider och kulturer, invänder Göran Lantz, professor i vårdetik vid Ersta Sköndals högskola: ”Det finns drag i äldre tiders äktenskapslagstiftning som vi alla i dag finner djupt etiskt ovärdig”. Exempelvis kvinnans underordning och mannens överordning när det gäller ekonomi, arv och rättigheter.

Lantz skriver att ”samhället bör möjliggöra och främja en trygg och stabil samlevnad även för samkönade par”.

Debatten sammanfattar väl den svenska striden om äktenskapsbegreppet. På ena sidan de som vill ha kvar en heteronormativ och diskriminerande lagstiftning: samhället måste tydligt visa vad som är ”normalt” och ”onormalt”. På andra sidan de som kräver att alla människor, oavsett sexualitet, ska vara lika inför lagen.

De respekterar människors kärlek och vägrar rangordna.

Isoleras i sitt motstånd

Striden om äktenskapet är i själva verket en strid om samhället. Ska det vara heteronormativt eller inte?

Kristdemokraterna isoleras i sitt motstånd mot homoäktenskap. Alla andra riksdags- och regeringspartier vill ha en könsneutral äktenskapslag. Opinionsundersökningar visar att sju av tio svenskar säger ja. Det är bara en tidsfråga innan Sverige tillåter samkönade äktenskap.

Otidsenliga kristdemokrater dalar i opinionen.

ÅP

Följ ämnen i artikeln