Med Stefan Löfven blir det äntligen kvotering

Det är hög tid att kvoteringen av mindre kompetenta män äntligen får ett slut

Näringslivet säger sig vara rädda för att tappa ”kompetens” om de tvingas sätta in fler kvinnor i sina styrelser.

I år är det 23,6 procent kvinnor i de börsnoterade bolagens styrelserum, vilket är en minskning jämfört med tidigare år. I flera bolag finns inte en enda kvinna i styrelsen.

När näringslivet talar om ”kompetens” är bilden de vill förmedla att svenska börsbolagsstyrelser i dag utses i utifrån vem som skulle vara objektivt sett bäst på uppgiften. Så är det inte.

Höga chefer och styrelseledamöter i näringslivets toppskick utses ur en mycket snäv samling personer, de allra flesta vita män i en viss ålder. Det som premieras är i hög grad kompisskap, och egenskaper som ”passar in i gruppen”. I svensk näringslivselit är chefen en man, och denna norm och föreställning lever vidare, rekrytering för rekrytering.

Resultatet? Kvinnor – liksom invandrare – diskrimineras, får inte de positioner de borde ha om kompetens verkligen räknades. En annan konsekvens är sämre fungerande styrelser, där väldigt få perspektiv är representerade.

Hotet om kvotering till börsbolagsstyrelser introducerades i svensk politik år 2000 av Margareta Winberg. Sedan dess har läget blivit bättre, men det går alldeles för långsamt. Och nu går det alltså bakåt.

Tidigare hotade även regeringen och ”feministen” Anders Borg med kvotering. Så inte längre. Jämställdhets­minister Nyamko Sabunis har fullständigt kapitulerat och sade förra veckan att hon vill lösa problemet med ”möten med näringslivet”.

I går gav Stefan Löfven ett tydligt besked. Om inte börsbolagen de närmaste två åren gör en ordentlig uppryckning, blir det lagstiftad kvotering, enligt den norska modellen där andelen kvinnor i styrelserna på kort tid ökat från 10 till 40 procent.

Det är bra besked.

Det är hög tid att kvoteringen av mindre kompetenta män äntligen får ett slut.

Följ ämnen i artikeln