Putinismen på charmoffensiv

Putinismen är ute på charmoffensiv. Rysslands relationer med EU blev frostiga efter kriget i Georgien 2008 och sedan kom finanskrisen. Men nu tinar relationen med EU och eftersom oljepriset är ­uppe i mer än 99 dollar fatet går den ryska ekonomin bättre. Premiärminister Vladimir Putin intervjuas av supermodellen Naomi Campbell i GQ (”jag uppskattar starka kvinnor”) och i går besökte han Sverige.

Tillsammans med Fredrik Reinfeldt undertecknade Putin ett ”moderniseringspartnerskap”. Ordet ”modernisering” är det senaste ledmotivet i rysk politik.
 

Men det är inte Putins eget ord.

President Dmitrij Medvedev, som ­annars brukar hålla sig i bakgrunden, skrev i september 2009 en artikel: ”Go, Russia!”. Medvedev argumenterade för att landet är alltför beroende av olja och gas. Ryssland måste bli ett modernt land och en modern ekonomi. Medvedev pratar gärna om det ryska ”Silicon valley” som han vill bygga. Putin har varit mer återhållen. Frågan är vem av dem som blir presidentkandidat ­nästa år. Det ville Putin inte svara på.

Rysslands oljeberoende gjorde inte bara att Putins popularitetssiffror under finanskrisen sjönk från 74 procent till 35 dollar fatet. Det har skapat en ­politisk kultur där landets rikedomar hamnar i fickorna på eliter med goda förbindelser, samtidigt som infrastruktur, sjukvård och utbildning är under­finansierad.

Det finns med andra ord en anledning till att Medvedevs moderniserings­agenda slår an något. Å andra sidan finns det ­inget som säger att Medvedevs satsningar­ på teknik och innovation även kommer innebära mer demokrati.
 

I april 2000 tyckte 81 procent av ­ryssarna att ordning var viktigare än demokrati. I december förra året var siffran nere i 56 procent. Men putinismen – denna mycket speciella hybrid av tsarernas rysk-ortodoxa kyrka, kommunisternas KGB och Jeltsins marknadsekonomi – består.

Och det var putinismen som ­Reinfeldt skakade hand med i går.

Följ ämnen i artikeln