Ett klavertramp för mycket, Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt följer minsta motståndets lag, men vet inte vart han är på väg.

Moderaterna följde länge det så kallade Krönmarksteoremet. "Om du trampar i klaveret, stå kvar. Det låter nämligen minst lika illa om du försöker dra ut foten igen"

Det var myntat av Erik Krönmark, en av partiets mer stockkonservativa företrädare. Han reserverade sig bland annat mot att skriva in liberal i partiets idéprogram.

Minsta motståndets lag

Fredrik Reinfeldt har i stället valt att följa den fysikaliska principen om "minsta motståndets lag". När han blev vald första gången 2006, gick det bra.

"Oj, tyckte ni att det var dåligt att cancersjuka ska bli utförsäkrade. Men då ändrar vi oss." Socialdemokraterna döpte Reinfeldt till Flip-Flop-Fredrik efter att han, till Göran Persson stora förtret, agerat efter denna princip ett flertal gånger.

Men frågan är om inte Reinfeldt nu har bytt fot en gång för mycket.

Under den senaste veckan har regeringen i fråga efter fråga kopierat socialdemokratiska förslag. Mindre klasser var de förra veckan mycket tveksamma till - nu är det för. Sen kom förslag om sommarskola och läxhjälp för alla elever.

Fotbyte i fråga efter fråga

I går kulminerande det hela med att regeringen backar om förslaget om att sänka studiebidraget. På morgonen hade Anders Borg försvarat sänkningen i Sydsvenska Dagbladet. Men nu hade Fredrik Reinfeldt bestämt sig för en kursändring. Motståndet blev för stort och Reinfeldt svängde återigen 180 grader.

Gösta Bohman, som alltid följde Krönmarksteoremet, skulle nog ha gjort samma sak i sin grav.

Lika bittert känns det nog för alla de som ihärdigt försökte försvara sänkningen av studiebidraget i ett per veckor. Jan Björklund och Anders Borg bille först inte uttala sig om kursändringen. Det är begripligt. Det är inte kul att bli offentligt förnedrad.

Inget mål med politiken

Det finns dock en stor skillnad jämfört med 2006 års valrörelse då denna strategi fungerade.

Inför det valet var moderaterna tydliga med sitt mål - de ville minska utanförskapet - men de kostade på sig att vara trolösa mot medlen för att ta sig dit.

Denna gång vet ingen vad Fredrik Reinfeldt har för något mål med sin politik - förutom att han vill regera vidare.

Följ ämnen i artikeln