Din lön räcker bara till mindre och mindre

Frisörbesöket får vänta, middagen ute får strykas

Kanske har vi vant oss. Medlingsinstitutets senaste rapport om löneutvecklingen passerade i alla fall utan djupare spår i samhällsdebatten. Det borde den inte ha gjort.

Siffrorna visar att värdet på din månadslön fortsätter att minska. Trots nya löneavtal har reallönerna sjunkit med 2,4 procent det senaste året. Och då är räntehöjningarna ändå inte inräknade.

När statistikerna tar med dyrare lån i kalkylen har värdet på lönen fallit med över fem procent.

Dubbelt så fort

Det är nästan dubbet så mycket som den genomsnittliga reallönesänkningen inom euroområdet. Bara i Italien var fallet större det tredje kvartalet.

Förra året sjönk dessutom lönernas köpkraft lika mycket.

Som alltid drabbas den som har små marginaler hårdast. För den som redan tidigare hade svårt att få lönen att räcka till det nödvändigaste innebär kan utvecklingen katastrof.

Det lär varken påverka Riksbanken eller den politiska debatten. Om det är något vi fått lära oss de senaste året så är det kanske hur lätt landets ledning tar på rapporter om växande köer till soppköken och barn som kommer hungriga till skolan efter helgen.

Att Socialdemokraterna idag försiktigt föreslog en extra utbetalning av barnbidraget understryker bara hur illa det är. Pengarna kommer ju aldrig att betalas ut.

Drabbar inte bara fattiga

Men fallande reallöner drabbar inte bara den som är fattig. När priserna stiger och bostadslånen blir dyrare påverkar det också dem som trodde att de hade en marginal. Pengarna räcker inte längre till det tänkta bilbytet, ombyggnaden eller vintersemestern.

Frisörbesöket får vänta, middagen på krogen får strykas.

Det är politisk dynamit. Därför inför Elisabeth Svantesson hellre ett jobbskatteavdrag än ser till att kommunerna har pengar till brottsförebyggande arbete och allt annat.

Inte driva inflation

För de fackliga förhandlarna byggde vinterns löneförhandlingar på en hörnsten. Löntagarna skulle inte driva på inflationen eller skapa arbetslöshet. Politiker och riksbank skulle göra sitt jobb och pressa ner prisökningarna samtidigt som de mest utsatta skyddades.

Medlingsinstitutets rapport visar att det inte har fungerat. Priserna fortsätter att stiga. Och slår prognoserna in kommer arbetslösheten också att öka nästa år.

Facken har en del att förklara för sina medlemmar. Men framför allt är det regeringens ministrar och Riksbankens direktörer som måste svara på när vanliga människor kan få riktiga löneökningar igen.