Obama – ett pinsamt val

Det är naturligtvis en paradox från början – ett fredspris döpt efter mannen som uppfann dynamit. Men att en amerikansk president får priset samma dag som USA bombar månen är onekligen roligt. Och allvarligt talat – hur tänkte egentligen Nobelkommittén i Oslo?

Visst vill Obama ta USA ut ur Irak. Visst flög han till Kairo för att hela relationerna till den muslimska världen. Visst har han pratat med Ryssland, pratat med FN, pratat allvar med Israel. Barack Obama är inte George W Bush. Men är detta faktum värt Nobels fredspris?

Guantánamo är fortfarande öppet, USA för två krig och nu ger man sig alltså på den stackars månen. Efter presskonferensen där en generad Obama sa att han inte förtjänade priset satte han sig i möten om trupper till Afghanistan. Föra krig och få fredspris på en och samma dag – det låter onekligen omtumlande.

Den amerikanske presidenten har varit amerikansk president i nio månader. Det är klart att vi alla önskar att Obama en dag ska göra sig förtjänt av detta pris. Men ge killen en chans att skapa fred någonstans först!

Alldeles för ofta tilldelas just fredspriset politiska ledare som belöning för att de undvikit att trycka på knapparna till världens undergång. Vilket förstås är hedervärt av dem. Krig kan undvikas från diplomatins finrum, men fred byggs genom att människors behov adresseras nerifrån och upp. Inte uppifrån och ner.

Det finns exempel på sådana pristagare. Wangara Maathai 2004 för arbete med miljö, Muhammad Yunus 2006 för att ha utvecklat konceptet mikrokrediter – när fattiga kvinnor ges möjlighet att låna pengar investerar de dem bättre än någon organisation eller stat. I år hade man kunnat ge priset till Greg Mortenson som gjort mer för freden i Afghanistan än den amerikanska administrationen och det till mindre än en tiotusendel av kostnaden. Mortenson bygger skolor i nära samarbete med mullor och lokala organisationer. Dr Denis Mukwege som arbetar med våldtagna kvinnor

i Östra Kongo vore en annan idé och det finns otaliga.

Nobelkommittén hade kunnat sätta fokus på hur förändring verkligen har skett. I stället fick vi en debatt där Newsweek jämförde fredspriset med Teen Choice Awards – en popularitetstävling som ingen riktigt vill vinna.

Eftersom det är pinsamt.

Följ ämnen i artikeln