Medborgar- inflytande på entreprenad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Nyköping får medborgarna behålla en kommunalskatt på 20 kr och 28 öre. Det har de själva bestämt. Nyköpings kommun får alltså klara sig utan den extra personal i skolan, barnomsorgen och äldrevården som en skattehöjning med 40 öre skulle ha givit.

I Kalix vill människor också behålla sin kommunalskatt. Den är å andra sidan 22 kr och 33 öre, men det tycker Kalixborna är okej. I alla fall de 4 296 personer som röstade för bibehållen skatt när kommunen tidigare i höst genomförde ett rådslag om saken.

Både Kalix och Nyköping har alltså frågat invånarna om skatten, men inte i en traditionell folkomröstning. I stället har företaget Votia Empowerment ordnat en omröstning och mycket av intresset har gällt användningen av IT.

Nu har det inte blivit något rent internetval, vare sig i Kalix eller Nyköping. I själva verket har en majoritet svarat på pappersblanketter. Men ett blankettval låter ju inte riktigt lika spännande som en internetomröstning.

Dessutom handlar det egentligen inte om någon folkomröstning. Kommunerna väljer att tala om ett rådslag.

Det finns regler för rådgivande kommunala folkomröstningar i kommunallagen. Kommunfullmäktige bestämmer om invånarna ska rådfrågas. Men det går faktiskt också att ta ett initiativ även för den som saknar plats i fullmäktige. Om fem procent av de röstberättigade kräver det måste fullmäktige behandla frågan.

Problemet är bara att det sedan är fritt fram att rösta ner förslaget. Av de drygt 70 krav som kommit utifrån har bara några enstaka resulterat i folkomröstningar.

Att den ordningen riskerar att dra ett löjets skimmer över den kommunala demokratin har flera statliga utredningar påpekat. Nu senast är det Kommundemokratikommittén som föreslagit förändringar.

Det är med andra ord inte så konstigt att Votias och kommunernas omröstningar har väckt en del uppmärksamhet. Dels pekar det stora deltagandet på att det finns ett intresse att säga sin mening om den kommunala politiken, dels rör sig rådslagen i ett landskap där dagens politiska system dras med problem.

Men heter lösningen verkligen kommunala rådslag?

Stort uppslagna men löst reglerade undersökningar av det slag som genomförts i Nyköping och Kalix kan ge politikerna en ursäkt att abdikera. I så fall får vi en mentometerdemokrati där ansvaret till slut blir omöjligt att härleda.

Det lokala politiska livet avsäger sig också kontrollen över demokratins institutioner. Vi får entreprenörer i medborgarinflytande. Och varför avvakta ett kommunalt uppdrag. På marknaden kan den som betalar få sin fråga belyst i en omröstning.

Frågan om det medborgerliga inflytandet i kommunerna ligger på bordet. Det finns ett behov av större öppenhet, det visar rådslagen i Kalix och Nyköping. Men den demokratiska processen måste skötas på ett formaliserat sätt.

Därför måste den demokratiproposition som regeringen nu arbetar med skapa verkliga institut för medborgarinflytande och medborgarinitiativ.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln