Män är förlorare i cancerlotteriet

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män.

Många äldre män får inte den cancerbehandling de skulle behöva. Nya svenska forskningsresultat visar att män mellan 70 och 80 år ofta underbehandlas trots att de har en prostatacancer av högrisktyp.

Enligt de nationella riktlinjerna borde männen opereras eller strålas för att bli friska, men många får inte tillgång till de livsviktiga behandlingarna. Läkarna anser att patienterna är för gamla, konstaterar docent Ola Bratt vid Lunds universitet i den forskningsrapport som i veckan presenterades på ett internationellt urologimöte i Madrid.

Dagens 70-åringar

Ola Bratt har undersökt samtliga 19 000 män som behandlats för prostatacancer av högrisktyp i Sverige mellan 2001 och 2012. Han konstaterar att läkarna ofta missbedömt de sjukas förväntade livstid. Läkarna har helt enkelt struntat i livsavgörande behandling därför att de felaktigt trott att patienterna snart skulle dö.

En så gammaldags och ganska fördomsfull syn på dagens 70-åringar kan få förödande konsekvenser. Det kan inte vara meningen att svenska män ska behöva dö i förtid.

Skillnader i landet

Ola Bratt konstaterar att det dessutom är stora skillnader mellan olika delar av Sverige. Mellan 2001 och 2012 ökade andelen män över 70 år som fick botande behandling från 15 till 38 procent, men andelen varierar stort mellan landstingen - från 13 procent i Örebro län till 85 procent i Kronobergs län, enligt Nationella prostatacancerregistret.

Många män blir alltså förlorare i det stora cancerlotteriet. De som vill överleva måste bo i rätt landsting och gå till rätt läkare. Det är ont om urologer och många av dem finns på mindre kliniker som kanske inte följer med i den senaste utvecklingen. Vårdvalet har också bidragit till att fler privata kliniker tar ansvar för svåra sjukdomar och för patienten har det då gällt att hitta rätt i en djungel av erbjudanden.

Mer jämlik vård

Cancervården ska nu standardiseras för att bli mer jämlik. Men även landstingen måste moderniseras, en del är stora medan andra är små och har sämre resurser. För en jämlik vård måste alla landsting kunna samla kompetens, forskning och modern teknik. Det är bra att civilminister Ardalan Shekarabi nu vill se över landets regioner. Landstingen behöver bli större och starkare för att klara den medicinska utveckling som kan rädda liv.