EU behöver inte det här gänget

Just nu skulle EU och unionens ­institutioner verkligen behöva stärka sitt förtroende hos medborgarna. Återhämtningen efter finanskrisen går allt sämre. I Stor­britannien är en folkomröstning om ­utträde utannonserad och över hela kontinenten tar populister och högerextremister allt större plats.

Det är i den situationen EU i går fick en ny regering, eller kommission som det heter i det här sammanhanget.

Efter en process av förhör, kohandel och ­hårda nypor fick luxemburgaren Jean-Claude Junker igenom sitt förslag och parlamentet godkände kommissionen, nio kvinnor och 18 män.

Resultatet är inte vackert.

Ansvaret för klimatarbetet går till spanjoren Miguel Arias Cañete, känd för sina försänkningar i oljeindustrin. Miljöfrågorna ska skötas av maltesen Karmenu Vella, trots att Malta ­knappast gjort sig känt för sitt miljö­engagemang.

Reformeringen av finansindustrin läggs på britten Jonathan Hill, direkt från det London där finansindustrin förbereder sig att skjuta alla regleringar i sank.

Så där skulle vi kunna fortsätta, men det mest upprörande är ändå att ­ungraren Tibor Navracsics får ansvaret för kultur och utbildning.

Det går att ifrågasätta om dagens Ungern ska betecknas som en demokrati. Navricsics har ingått i den högerregering som begränsat domstolarnas frihet, strypt de fria medierna och ­skrivit om vallagen för att försäkra ­fortsatt maktinnehav.

Nu får han alltså ansvar för kultur och utbildning, i hela Europa. Och hade Junker fått sin ursprungliga vilja ­igenom hade han dessutom styrt över medborgarskapsfrågorna.

Europa behöver en politisk ledning för att möta de problem unionen står inför. Men vi behöver inte den här ­kommissionen.

Följ ämnen i artikeln