Vallöftena spretar – åt båda hållen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lovar runt Vad som återstår av vallöftena efter valet är svårt för väljarna att förutspå.

Valtemperaturen stiger med 26 dagar kvar till valet. Högeralliansen leder klart i fler opinionsmätningar. Fredrik Reinfeldt är populäraste partiledare som Aftonbladets Sifo visade i går. Mer än varannan svensk har förtroende för honom mot 38 procent för Göran Persson.

Statsministern är dock inte orolig.

– Det är nu det börjar på allvar. Nu måste vi mobilisera och vinna de osäkra, sade han i helgen

Inte lätt för väljarna

Helt rätt. Var femte väljare har ännu inte bestämt sig vem de ska rösta på – eller om de ska rösta. Så lätt har inte väljarna det heller, för så här i valspurten spretar partiernas löften åt alla håll när de vill profilera sig. Det gäller både vänster och höger.

På vänsterkanten finns tre olika valmanifest. Socialdemokraterna ger klara besked om de sociala förbättringar partiet vill genomföra men det är oroande tomt på strategiska satsningar, på jobb och företagande. Målet 1 procent av BNP till forskning med två utvecklingsprogram för investeringar och forskning är en bra framtidssatsning. Därutöver hade det behövts mer näraliggande åtgärder för fler nya jobb.

–?Det behövs inga särskilda insatser. Jobben kommer ändå, sade Persson.

Det har han sagt under hela mandatperioden ända fram till förra hösten då regeringen insåg att jobben inte kom. Då blev det stora insatser på Ams-åtgärder i budgeten. Nu ökar sysselsättningen, arbetslösheten sjunker men trots brinnande högkonjunktur har vi ändå förfärande hög arbetslöshet. Snart nog bromsar konjunkturen. Det vet väljarna. Socialdemokraterna har missat sin viktigaste och mest förtroendeskapande fråga ”arbete åt alla” i manifestet.

Kritik kom också direkt från Lars Ohly som säger: ”Det håller inte att sitta och vänta.” Vänsterpartiets absoluta krav är konkreta satsningar för jobb , partiet vill ha 200 000 nya jobb i offentlig sektor.

Inte lätt för osäkra väljare att veta vad de ska tro.

I Högeralliansen tornar stridsfrågorna upp sig. Moderaterna svävar nu på målet om skattesänkningarna. Kd vill göra det gamla vårdnadsbidraget till en huvudfråga.

6?000 kronor i månaden till den som stannar hemma. Nej, för dyrt, säger övriga partier.

Om fastighetsskattens avskaffande är de lika oeniga. Det vill säga hur det ska finansieras för i verkligheten är det bara namnet som försvinner. Si eller så ska den betalas - av de boende. Men om det är villaägarna, hyresgäster, du eller din granne som blir förlorare på ”avskaffandet”, det får vi inget besked om.

Manifestet en besvikelse

Centern försökte i helgen reparera alliansens totala brist på miljöpolitik och lovade ”morötter” till väljarna.

10 000 kr i skatteavdrag för den som köper en miljöbil och ett mål om att minska växthusgaserna med 30 procent fram till 2020. Det saknar all trovärdighet då det inte har minsta stöd hos moderaterna.

Folkpartiet körde fram sitt gamla krav på ordning och disciplin i skolan. Ordningsbetyg ska införas och religiösa friskolor förbjudas.

Vad som återstår av alla löften när alliansen snart presenterar sitt gemensamma valmanifest kan bli en besvikelse för många väljare.

LA

Följ ämnen i artikeln