Antirasism får aldrig bli höger eller vänster

”Inom delar av borgerligheten har främlingsfientliga tankefigurer blivit allt mer accepterade”

Konflikt är nödvändigt i politiken. Det finns ­intressemotsättningar som inte ska sopas ­under mattan. Mellan anställda och arbetsgivare, mellan de som har och inte har, mellan kvinnor och män.

Men det finns också frågor där demokratiska krafter bör ha en samsyn över block- och parti­gränser.

Sverige är ett av världens mest öppna och toleranta länder. De senaste decennierna har attityder till flyktingar och ­invandrare blivit mer positiva.

Samtidigt finns andra tendenser. I Europa ekar stöveltramp. Hat och våld mot romer, judar och muslimer blir allt vanligare. I land efter land sitter islamo­foba partier i parlamenten.

I Grekland röstade i maj sju procent av välj­arna på det ­ny­nazistiska Gyllene­ Gryning.

Gemensamt för dessa rörelser är att de vill ­hitta synda­bockar. De ­ställer grupper mot grupper. De säger att ­lösningen på fattigdom eller ­arbetslöshet är att ett visst ­kollektiv bär på vissa egen­skaper och bör ­slängas ut, få ­begränsad frihet, sär­behandlas.

Även i Sverige fick vi 2010 ett främlingsfientligt parti i riksdagen.

Att vårt samhälle trots allt relativt väl lyckats hålla emot är ingen slump.

Det beror dels på att Sverige är ett land som fungerar hyggligt. Klyftorna växer, men är jämfört med många andra ­länder fortfarande relativt små.

Men det beror också på att det funnits en samsyn bland ­politiska partier och tunga ­opinionsbildare från vänster till höger om att inte ­utnyttja främlingsfientlig retorik för sina ­egna politiska ­syften.

I våra grannländer, också de med starka välfärdsstater, har såväl högerpartier som socialdemokrater flörtat med främlingshat. Ofta med ideologiskt understöd från debattörer och intellektuella. Med resultatet att de främlingsfientliga krafterna­ vuxit sig allt starkare.

De senaste åren har något hänt även i Sverige. Inom delar av ­borgerligheten har främlingsfientliga tankefigurer blivit allt mer accepterade.

Därför var det viktigt när de tunga liberala ­debattörerna ­Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg i går skrev en artikel på DN Debatt. Rubriken var ”Sluta generalisera om invandrarna”, bud­skapet att liberala­ värderingar ­inte är förenligt med ­kollektivt skuld­beläggande av invandrare.

Europa går nu en svår tid till mötes. Den ekonomiska krisens effekter kan vi ännu bara ana oss till. En sak är säker: hatet och rädslan kommer växa sig starkare.

Konflikt mellan höger och vänster är nödvändig, och bra. Om frihet och jämlikhet, välfärd, skatter och järn­vägar. Men inte om människo­värdet. Där kan ­liberaler och socialdemokrater stå på samma sida mot hat­retorik och för­domar.

Vi kommer ­behöva varandra. För det här är ­inte slut än.

Följ ämnen i artikeln