Karensavdraget kommer också att tukta barnskötare

I dag presenterade regeringen sitt förslag om att ersätta karensdagen i sjukförsäkringen med ett karensavdrag. Det innebär att den som blir sjuk framöver få 20 procent av en genomsnittlig veckolön avdragen för den första sjukdagen. Karensdagen -  att ingen sjukpenning betalas ut den första sjukdagen - kan därmed begravas.

Handlar om klass och kön

Den återinfördes 1993 för att spara pengar och minska “onödig” sjukskrivning. Vinsterna för staten uteblev, det såg man ganska snabbt. Men karensdagen blev kvar, kanske för att tukta samhällsbärare så att de inte stannar hemma för en rinnande näsa eller lite halsont.

Över två miljoner anställda i vårt land går till arbetet minst två gånger om året trots att de borde vara sjukskrivna och stanna hemma. Sjuknärvaro kanske man kan kalla det. Karolinska Institutet har visat hur personer som upprepade gånger går till jobbet trots att de borde sjukskriva sig löper ökad risk för framtida dålig hälsa och sjukskrivning. Sjuknärvaro handlar om kön och det handlar om klass.

Det är särskilt vanligt bland deltidsarbetande, bland byggjobbare, restauranganställda, lagerarbetare, vårdpersonal, förskollärare. Det är yrken där man inte kan trixa sig runt den så kallade karensdagen genom flextider eller löfte om att jobba hemma.

I genomsnitt tjänar barnskötare 23 933 kronor i månaden, trots flera års erfarenhet. När skatten har dragits landar lönen på runt 18 000 kronor. Blir hen sjuk dras det av ytterligare någon tusenlapp i karens. Vem har råd att vara sjuk med de förutsättningarna?

Bättre för deltidare

I januari kunde SVT berätta att ingen minister i regeringen Löfven valt att sjukanmäla sig. Ändå har minst sju ministrar vårdats på sjukhus eller tvingats ställa in uppdrag på grund av sjukdom. Om de hade sjukanmält sig hade de förlorat över 4 000 kronor. Så de lät bli. För att de kunde.

Nu lovar alltså regeringen att karensdagen ska bort och ersättas av ett karensavdrag. Beloppsmässigt skulle avdraget i princip motsvara karensdagen, men det gör i alla fall att inkomstbortfallet för människor som jobbar deltid inte blir lika stort när de blir sjuka.

Det är inte dåligt, men det rättar inte till det orättfärdiga i idén att det ska kosta pengar att bli sjuk. Även med ett karensavdrag kommer stora grupper på arbetsmarknaden behöva ta ställning kring vad de som är viktigast: privatekonomin eller hälsan.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.