Att vårda äldre är ett hantverk

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill att tillfälligt anställda i äldreomsorgen ska få möjlighet att vidareutbilda sig.

Fler arbetslösa ska anställas i äldreomsorgen. De ska till exempel hjälpa till så att de äldre till exempel ska få möjligheten till en extra promenad eller för att det bara ska finnas en människa som har tid att lyssna. Ersättningen för extratjänsterna höjs och systemet utvidgas till att också omfatta nyanlända.

Samtidigt avsätter regeringen pengar för att tusentals anställda som i dag har tillfälliga jobb inom vården ska kunna utbilda sig till undersköterskor. Det har regeringen tillsammans med kommunerna och fackförbundet Kommunal bestämt.

Pengarna kommer att finnas i den budget Magdalena Andersson ska presentera nästa vecka.

Väntade reaktioner

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som presenterade uppgörelsen vet förstås redan vad det kommer att stå i morgondagens pressklipp. Borgerliga ledarsidor kommer att avfärda förslaget om extratjänster i äldreomsorgen med formuleringar om påhittad sysselsättning och utbildningssatsningen som ett slag i luften.

Det är nämligen precis så borgerliga opinionsbildare brukar reagera på förslag om att förstärka välfärden med extratjänster, i alla fall om de ska genomföras i offentlig regi och till avtalsenliga löner.

Det är, om vi ska vara ärliga, en ganska dum invändning. Särskilt när den kommer från politiker som gärna försvarar generösa subventioner av städtjänster eller snabbmatsrestaurangernas hamburgare.

Det hindrar inte att det finns problem med tanken att använda just välfärden, och särskilt äldreomsorgen, som inkörsport till arbetsmarknaden. Att vårda människor är ett hantverk.

Fler händer och fötter

Äldreomsorgen behöver fler händer och fler fötter. Det betyder inte att kraven på kompetens och utbildning blir mindre. Att arbeta med människor som till exempel undersköterska är ett kvalificerat yrke som ställer krav.

För att klara både dagens och morgondagens äldreomsorg måste många fler, både ungdomar och vuxna, få möjlighet att utbilda sig till vårdyrken. Dessutom måste det vara attraktivt att arbeta i välfärden. De som vårdar och tar hand om människor ska ha rimliga löner.

Arbetslösa utan utbildning eller erfarenhet kan aldrig ersätta den yrkeskompetensen. Och det är faktiskt utgångspunkten för uppgörelsen. Därför är utbildningssatsningen så central.

Extratjänsterna kan aldrig bli lösningen på vårdens behov av personal. Men om de används rätt kan det både bidra till framtidens rekrytering och till att göra vardagen lite bättre för dagens äldre.

Och till sist är det förstås det viktigaste.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.