Mer ojämlikhet är den verkliga no go-zonen

På tjugo minuter cyklade vi från Malmös dyraste bostadsområde till barnfamiljer och kompisgäng som skulle se VM-matchen utomhus på storbildsteve. Det tog ett tag innan jag förstod att jag var i Rosengård. Var det så nära från stan till en av Sveriges farliga no go-zoner?

En annan som besökt Malmö är den amerikanske journalisten Tim Pool. Efter Donald Trumps prat om ”last night in Sweden” åkte Pool till Sverige för att rapportera om hur farligt Rosengård egentligen är. Hans slutsats gjorde nog många besvikna.

– Det jag tycker är galet är att många konservativa som har gett mig pengar tror att vi kommer upptäcka ett slagfält. Min mamma ringde och undrade om jag hade en skottsäker väst. Jag skrattade och sa: ”Mamma – det är Sverige.”

Men det är inte bara extremhögern som målar upp Sverige som en krigszon. Irene Svenonoius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, vill att ambulanspersonal ska bära skottsäkra västar, trots att både fack och skyddsombud säger nej.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, är inte mer sansad när han skriver i Expressen:
”Detta är på riktigt. Det händer här och nu. Det finns no go-zoner i Stockholm och det är vår förbannade plikt att tala klarspråk om de insatser som krävs för att vända utvecklingen”.

I samma text föreslår han övervakningskameror utan tillstånd och en New York-inspirerad ”tunnelbanepolis”. No go-zonen han pratar om ligger i Järva-området i Stockholm, där politikerveckan pågår just nu. Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm stad var en av besökarna:
– I dag förklaras de flesta problem av socioekonomiska faktorer, vi menar att det är minst lika mycket ett värderingsproblem.

Nobelprisvinnande ekonomer och forskning visar att Slottner har fel. En ny mätning av Gallup visar hur trygga människor känner sig i olika länder. Sverige hamnar långt under de nordiska länderna, trots att vi hör till de mindre brottsutsatta.

Anledningen? När inkomstskillnaderna ökar så minskar tryggheten. Och i dag är Sverige det OECD-land där klyftorna ökar snabbast. Men det handlar inte bara om ojämlikhet, utan även hur synlig den är. I Malmö blir det tydligt: Rosengård är nära stadskärnan och cykelturen mellan de rikaste och fattigaste i staden är kort.

Det är inte konstigt att högern vill få valet att handla om ”värderingar”. Eller att de vill fokusera på poliser och skyddsvästar. Samtidigt vill de sänka ingångslönerna, sänka skatterna för de som redan är rika och höja hyrorna, även om de pratar mindre passionerat om det än om no go-zoner.

Och medan klyftorna blir större slösas en valrörelse bort på rädsla för fel saker.

Följ ämnen i artikeln