Tiktok-poliserna får mig att vilja ge upp hoppet

Går inte att ta ordningsmakten på allvar längre

Martin Melin på ett av sina jobb.

Vad är en polis uppgift? Är det att spänna musklerna på instagrambilder? Är det att podda med Joakim Lamotte? Åtminstone får jag det intrycket när jag ser diverse polisers konton i sociala medier.

Martin Melin är ett exempel. Han är influencer, politiker för Liberalerna och även polis. I Melins instagramflöde blandas godtyckligt klipp från riksdagsdebatter, Melin var ersättare för riksdagsledamoten Joar Forsell (L) fram tills april, tillsammans med bilder från vardagen. Och bilder från Melins jobb som polis.

Martin Melin är inte ensam om den här blandningen. Filip Pelas är en annan polis-influencer. På Tiktok har han över 200 000 följare. På appen laddar Pelas upp sketcher där han spelar in en podcast med Joakim Lamotte, hånar Miljöpartiets politik och iklädd sin uniform berättar om polisens arbete.

Givetvis använder profilerna polisuniformen för att få uppmärksamhet, annars hade uniformen inte återkommit i inlägg efter inlägg. Pelas och Melin vet att det är kittlande att vara representant för ett våldskapital. Det inger makt.

Det vet även riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M). Under förra årets valkampanj bar han en polisuniform på sina valaffischer, trots att han inte ens jobbade som polis längre.

Att enskilda poliser använder sin uniform för att få fördelar i privatlivet är något som inte bara är moraliskt olämpligt. Även Polismyndigheten ogillar det.

Lotta Gustavson, vice ordförande i Polisens personalansvarsnämnd, sa för några år sedan till Polistidningen att ”en polis bör inte anspela på sin anställning på ett sätt som kan uppfattas som ett försök att vinna en fördel av något slag, eftersom det riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen”.

Frågan är hur det går ihop med influencerpolisernas betalda samarbeten och kampanjer.

Att en polis har politiska åsikter är inget konstigt. Att man kan ha andra karriärsdrömmar är inte heller orimligt. Däremot är det rakt av olämpligt att använda en uniform – som visar att du representerar staten – för att uppnå dina egna privata mål.

När Melin och Pelas ska försvara sin närvaro på sociala medier menar de att allmänheten kommer närmare polisen, och de sprider kunskap om yrket. Melin har även sagt att hans konto gör att fler vill utbilda sig till polis.

Man ska inte förneka att poliser, eller andra personer inom rättväsendet, har en röst att fylla i det politiska samtalet. Det får de gärna göra, men då ska de inte blanda ihop vem de är som privatperson med sin profession. Eller tänka att ett gripande eller en brottsplats är detsamma som content till instagram.

För när en polis använder sitt våldskapital för att bli kändis så blir jag inte bara förvirrad, jag tappar också förtroende.

Följ ämnen i artikeln