Vi borde prata mer om läckande tarmar

Kosten spelar mindre roll än väntat vid IBS

Komikern Melody Farshin säger i sin senaste ståupp-show "Tre Streck" på Stockholms Stadsteater att det finns en sak som skiljer ut människor från orten. Där är ingen glutenallergisk. Bröd, ris och andra kolhydrater är alldeles för stor del av livsglädjen för att det ens skulle komma på fråga.
I den svenska medelklassen påstår var och varannan idag att den är känslig mot gluten. Att undvika gluten har också blivit ett budord för alla som lider av magsjukdomen IBS, irritable bowl syndrome, som betyder irriterad eller "läckande" tarm.

Drygt fyra procent av svenskarna har diagnosen och den är vanligare bland kvinnor än bland män.

Blir lätt en ond spiral

Det är en komplex sjukdom som ofta kräver år av utredning. Den ger magsmärtor och problem med avföringen. För många innebär den ett stort hinder i vardagen och påverkar hur man mår.

Det blir lätt en ond spiral av oro, skam över en trilskande mage – och i värsta fall social isolering.

Att det inte har funnits någon medicin som kan bota problemen gör att de drabbade ofta griper efter halmstrån.

Jag har själv testat olika naturläkemedel, akupunktur, "koppning", kinesiska örtteer och att göra så kallade "fodmaps" där man utesluter olika livsmedel – utan något direkt märkbart resultat. Med tiden har det visat sig att sol och värme har en positiv effekt. En doktor sa till och med att jag borde flytta till Medelhavet.

Gärna för mig! Synd bara att Aftonbladet inte har någon redaktion där.

Ny lovande studie

Men dimman kring den mystiska sjukdomen börjar kanske lätta.

Nyligen presenterade Chalmers i Göteborg och Uppsala universitet en gemensam och omfattande studie på IBS-patienter. Den visar att effekten av specifika dieter inte är lika stor som man tidigare har trott.

I vården uppmanas ofta IBS-patienter att göra en kartläggning för att se vilka livsmedel magen reagerar på.

Men enligt den nya forskningsstudien leder ett högt intag av gluten inte till förvärrade IBS-problem. Däremot kan vissa fermenterbara (jäsbara) kolhydrater, som finns i mjölkprodukter, bröd och frukt, påverka en del negativt.

Vad som verkar vara ha störst inverkan är det psykiska måendet. Det har även tidigare varit känt att stress och depressioner ofta ligger som grund för att IBS-problemen har uppstått. På 1177 rekommenderas såväl antidepressiva läkemedel som KBT-terapi.

”Lillhjärnan” som spökar

Magen kallas ibland för "lillhjärnan". Nervsystemet i tarmarna är lika intrikat och precis som vissa reagerar på stress och oro med huvudvärk gör andra det med magvärk.

Universalbotemedlet är sannolikt att vi måste lära oss att stressa mindre och ta bättre hand om vår hälsa. Att äta en avslappnad middag med vänner utan att bekymra sig över vad som serveras är förmodligen den bästa medicinen för ökat välmående – och för IBS-magen.