Stressen på jobbet gör oss dubbelt så sjuka

Nästan hälften av alla sjukskrivningar har psykisk ohälsa som orsak.

I går presenterade Försäkringskassan en ny rapport om psykisk ohälsa i Sverige. Det är bekymrande läsning. De senaste fem åren har antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser mer än fördubblats. Nästan hälften av alla sjukskrivningar har psykisk ohälsa som orsak. Och människor är sjukskrivna allt längre.

De längsta sjukfallen finns i ”klassiska” psykiatriska diagnoser som bipolär sjukdom och schizofreni. Den snabbast växande diagnosgruppen är ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress”, där utmattningssyndrom ingår.

Samvetsstress – växande arbetsmiljöproblem

Den konstanta bristen på personal och vårdplatser, i samspel med ett gnagande dåligt samvete för att patienterna får för lite tid och omvårdnad skapar en känsla av otillräcklighet. Det säger sjuksköterskan och skyddsombudet Annki Svedberg på Vrinnevisjukhuset i Norr­köping till tidningen Arbetsskydd. Stressen ökar när personalen vet hur den ska arbeta för att patienterna ska må bra, men inte får förutsättningarna.
Samvetsstress, som det har kommit att kallas, är ett växande arbetsmiljö­problem inom framför allt vård och omsorg.
– Vi har inte tillräckliga kunskaper om vad ökningen beror på, säger Försäkringskassans Generaldirektör Ann-Maire Begler till Ekot om den aktuella rapporten.
Begler har kanske rätt, men något vet vi faktiskt. Som att de som drabbas av utmattningssymptom ofta är kvinnor, att de arbetar med människor och att de har offentliga arbetsgivare.

Det lilla extra betalar sig inte

Kopplingen mellan ett allt mer pressat arbetsliv, där färre måste göra mer, och ökad psykisk ohälsa är tydlig.
Den kunskapen borde räcka för att ta itu med problemen.
Sjuksköterskan Annki Svedberg säger att vårdpersonalen hanterar resursbristen på olika sätt och att den som gör det lilla extra inte alltid blir sedd med blida ögon av kollegorna.
– Några stannar och pratar med patienterna i alla fall. Då kan andra tycka att de får slita mer.

I en sådan arbetsmiljö är det inte konstigt att många mår dåligt. Och vem vill vara patient där man bara ses som ett stressmoment?

Fick rådet att vända sig till kyrkan

De långa sjukskrivningarna är kostsamma för de drabbade och samhället. Ann-Marie Begler pekar på vikten av att snabbt komma tillbaka till jobbet för att inte "slås ut ekonomiskt".
Men för att människor ska kunna komma igen måste arbetsmiljön vara dräglig och inte slita ut folk.

På sjukhuset i Norrköping fick personalen rådet att gå och prata ut hos Sjukhuskyrkan. Det är ingen vidare långsiktig plan för att personalen ska må bättre. Ytterst är det arbetsgivares och politikers ansvar. Ett arbetsliv som tuggar och spottar ut människor förlorar alla på.

Orättvisor gör oss allt
sjukare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.