Centern förklarar krig mot fackföreningarna

KALMAR. Det blir alldeles tyst på centerns riksstämma när Andreas Carlgren går fram till mikrofonen. Partiledningen är illa ute. Den yngre, marknadsliberala generationen är på väg att få igenom en text om ändrade socialförsäkringar som ombuden har svårt att genomskåda.

Nyss har den ekonomiske talesmannen ­Roger Tiefensee ryckt in för att förklara effekterna:

– Detta är något vi aldrig stått för tidigare. Det betyder att vi skulle få gå ut och tala om 40-procentiga ersättningsnivåer. Det kommer att blåsa!

Andreas Carlgren talar retoriskt skickligt om sin egen tid som ordförande för centerungdomarna och får till och med in Thorbjörn Fälldin på ett hörn. Carlgren har en helt annan utstrålning än den tämligen tjatiga Maud Olofsson som också gör sitt bästa för att stoppa förslaget. Föreställningen kunde heta ”And­reas Carlgren – Återkomsten”.

Det blir ingen utredning om individuella välfärdskonton, i alla fall inte just nu. Gustav Andersson och andra ombud bakom förslaget ger inte upp. Stureplanscentern vill sänka skatterna till genomsnittlig EU-nivå år 2014, då måste det bli radikala nedskärningar av ersättningarna till sjuka och arbetslösa.

Besluten på stämman räcker gott nog för att det ska blåsa upp till storm mellan centern och fackföreningarna. Enstaka ombud gör sitt bästa för att vädja till besinning i debatten om arbetsrätten.

– Jag tycker de fackliga organisationerna har visat ansvar de senaste åren, säger Jan Larsson från Skaraborg.

Han föreslår en gemensam arbetsgrupp där fack och småföretagare kan diskutera sig samman. Stämman säger blankt nej.

Anette Lundqvist från Ångermanland gillar inte förslaget att stoppa konflikträtten på företag där facket saknar medlemmar.

– Jag kommer att få problem att debattera att så småningom blir ingen som är med i facket anställd, säger hon.

Responsen blir bara enstaka applåder. Riksstämman röstar med stor majoritet igenom förslaget. Det kommer, med rätta, att ses som en krigsförklaring mot facket.

Dessutom hotar centern med lagstiftning mot stridsåtgärder som inte är ”proportionella”. Undantagen från anställningsskyddet ska bli mer omfattande.

Hittills har det mest varit LO-förbund som reagerat på centerns angrepp. Det äventyrar moderaternas strategi som ”det nya arbetarpartiet” i ledningen för en samkörd allians. För Sven-Otto Littorin (m) är det smartare att vänta på EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet och utnyttja eventuella skrivningar om proportionalitet där än att ta öppen strid.

Debatten på riksstämman ställer till fler problem för Reinfeldt. Många medlemmar i TCO och Saco har arbetsgivare som gärna skulle slippa facket. När it-bubblan sprack visade sig individuella avtal inte vara så mycket värda. Att stoppa konflikträtten drabbar även lärare på friskolor och sjuksköterskor på privata vårdmottagningar. Centerns beslut slår både mot arbetare och ”mittenväljare”. Dessutom borde Timbro-liberalernas planer om socialförsäkringarna få TCO att sätta på sirenerna.

Alliansen kan få betala ett högt pris för Stureplanscenterns inflytande.

Följ ämnen i artikeln