Socialistkongress i skugga av våldet

I dag avgörs det i sydafrikanska Kapstaden. Mona Sahlin har utmanat chilenaren Luis Ayala om posten som Socialistinternationalens

generalsekreterare. Ayala har varit generalsekreterare i 23 år och Sahlin lovar att hon ska förnya organisationen.

Sahlin har stöd från S-partier i norra Europa, delar av Asien, Afrika och ungdoms- och kvinnoförbunden.

Det hedrar den tidigare S-ordföranden att hon tar strid för en post där hon kan fortsätta arbeta politiskt.

– Snart vet man inte vem som är vem. Det är ett stort problem att poli­tiker byter mellan regering och pr beroende på hur det går i valen, sa hon under ett seminarium i Almedalen i somras.

Även Stefan Löfven, Socialdemo­kraternas nuvarande partiledare, har landat i Sydafrika. Han ska hålla ett av Socialistinternationalkongressens huvudanföranden.

Knappt två veckor har gått sedan blodbadet på strejkande gruvarbetare vid Marikanagruvan. 34 personer dödades och över 80 skadades. De kämpade för högre löner i en strejk ­som gruvbolaget Lonmin ansåg var otillåten.

Polisen har hävdat att de sköt i självförsvar när de anfölls av beväpnade gruvarbetare. Men den sydafrikanska tidningen The Star skriver att obduktionen av de gruvarbetare som dödades visar att majoriteten sköts i ryggen, när de flydde från polisens kulor.

Sydafrikas president Jacob Zuma har tillsatt en juridisk kommission för att utreda massakern. Förutom polisens inblandning ska man titta närmare på gruvföretagets och fackförbundens inblandning. Sitt eget ansvar verkar Zuma mindre intresserad av att pröva.

Under sitt besök i Sydafrika kommer Stefan Löfven att träffa människorna som styr landet. Förhoppningsvis tar han – uppvuxen i Ådalen som han är – tillfället i akt att säga vad han anser om att strejkande arbetare kallblodigt skjuts ned.

Följ ämnen i artikeln