Jihadisterna är inte enda hotet i Mosul

Mosulborna har lidit oerhört under IS och många har flytt under kriget mellan irakiska armen och terrorsekten. Nu riskerar staden att drabbas av ännu ett bakslag och dränkas under vatten om den irakiska regeringen inte tar itu med dammen fyra mil utanför Mosul.

Den är en tickande bomb. Fyra mil norr om staden Mosul riskerar Iraks största vattenreservoar att brista. Om den gör det kan över en miljon människor drunkna.

Den kan bli ett lika dödligt hot som terrorsekten IS som nu drivs ut från staden.

Nadhir al-Ansari, professor vid Luleå tekniska universitet forskar om Mosuldammen. Enligt honom skulle vattnet från dammen bilda en upp emot 25 meter hög våg och lägga 75 procent av staden under sig.
Inom 35 timmar skulle vattnet nå huvudstaden Bagdad.

”Schweizerost”

Problemet har kanske sammanfattats bäst av en högt uppsatt amerikansk tjänsteman: "Dammen är byggd på den geologiska motsvarigheten till en schweizerost".

Kraftverksdammen färdigställdes 1986 med målet att fånga upp vatten från floden Tigris som rinner rakt igenom Mosul. Och även för att alstra el och effektivisera jordbruksbevattningen.
Men hela bygget vilar på bland annat vattenlösliga mineraler som kalk och gips och måste hela tiden tätas med betong.

Underhållet av dammen har dessutom varit lika otursdrabbat som Iraks politiska historia. När FN införde sanktioner mot landet på 1990-talet blev det svårt för irakierna att få tag på material till underhållet av dammen.

När IS tog över Mosul sommaren 2014 tvingades de anställda vid dammen att fly.

Tonar ner problemet

Experterna är nervösa för hur det ska bli i vår när snön smälter och mer vatten kommer att samlas i reservoaren.

Enligt Dagens Nyheter har Iraks regering tecknat kontrakt med ett italienskt företag som ska ansvara för upprustningen och underhållet. Men Nadhir al-Ansari vid Luleå tekniska universitet menar att det inte räcker.
I stället hoppas han att politikerna i Bagdad ska bygga en ny damm som fångar upp vattnet från den gamla.

Men den irakiska regeringen tonar snarare ner problemet.

Det är oroväckande med tanke på att miljontals människoliv står på spel.

Följ ämnen i artikeln