Gängbråka om avtalen

Arbetsgivarbasen Dag Klackenberg och hans Ica-handlare har varit beredda på det mesta. Medie­utspel, debattartiklar och reklamkampanjer. Och varsel om en stor strejk mot påskhandeln, naturligtvis.

Men varken Klackenberg eller någon annan hade nog räknat med ett varsel om en klassisk strejk på de stora lagren. Ändå blev det till sist Handels svar på arbetsgivarnas vägran att diskutera.

Årets förhandlingar om ett handelsavtal är inte bara en uppgörelse mellan fackförbundet Handels och arbetsgivarna i Svensk Handel. I år står majoriteten av LO-förbund mot en extremt enad arbetsgivarfront.

Det är som en boxningsmatch där sekonderna har mest att förlora.

För de elva LO-förbund som samordnat sina krav är årets avtalsrörelse tillfället då jämställdhet och låglönesatsningarna ska bli en fast del av den svenska ­lönebildningen.

För arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv är det precis tvärtom. I år ska alla krav på jämställdhets­potter och extra påslag krossas, en gång för alla.

Varken Handels Lars-Anders Häggström eller Svensk Handels Dag Klackenberg har fria händer.

Något annat måste till

Svenskt Näringsliv har räknat med en strejk mot påskhandeln, och arbetsgivarna skulle utan tvekan använt sin krigskassa för att täcka Ica-handlarnas förluster.

Ska Handels sätta kraft bakom kravet på en förbättring för sina lågavlönade medlemmar måste något annat till. Industrins ­arbetsgivarorganisationer, kärnan i motståndet mot höjningar i lågavlönade kvinnobranscher, måste tvingas fram i ljuset.

Kanske finns en möjlighet att åstadkomma detta. Att göra avtalsrörelsen till ett riktigt gängbråk. Byggnads och Pappers är exempel på två förbund som har talat mycket om sitt stöd för jämställdheten. Hittills har det inte kostat dem en krona.

Känsliga för konflikt

Utlöser Handels en konflikt borde förbundet begära att Byggnads och Pappers lever upp till de stora orden, med massiva sympatiaktioner. Byggnads har planerna klara. Det strejkvarsel som aldrig utlöstes under byggförhandlingarna riktades direkt mot industrin. Och pappers­bruken är känsliga för konflikt.

En sådan konflikt skulle lyfta fram de verkliga motsättningarna, och sätta ett stort tryck på Svenskt Näringsliv. Frågan är ­bara, är de övriga fackförbunden redo att ta ett rejält gängslagsmål om jämställdhetspotterna?

Eller föredrar man tryggheten i ringhörnan?

Följ ämnen i artikeln