Socker kortar våra barns liv

Att minska intaget är nödvändigt men åtgärderna måste vara rimliga och ge önskad effekt

13 juli 2016

Sockerskatt

Folkhälsominister Gabriel Wikström i träningstagen.

Vi äter för mycket socker. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar max 25 gram om dagen. I Sverige äter vi i genomsnitt 93 gram mer. Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider vill ha statens hjälp att gå ner i vikt och har åter lyft upp frågan om sockerskatt på dagordningen. De liberala ledarsidorna rasar.

Läsken gör oss tjockare

Det är förstås inte enbart socker som gör att vi går upp i vikt. Men ett flertal studier visar att socker i flytande form gör att vi får i oss mer energi än vi borde. Hjärnan registrerar inte sockret från läsken som kalorier och vi äter som vanligt. Läsken gör oss tjockare. Värst drabbas barnen. Nära vart fjärde barn i tioårsåldern är överviktigt och nära tre procent lider av den nya folksjukdomen fetma. Åtta av tio barn som inte får behandling blir överviktiga vuxna vilket ger dem en framtid med stor risk för kroniska sjukdomar som diabetes, ökad risk för cancer och förtida död.

Fyra av tio är för sockerskatt

Vad kan vi göra? Sockerskatt är en återkommande lösning. I Norge har den funnits sedan 80-talet. Storbritannien kommer 2018 införa en läskskatt där intäkterna ska gå till ökad skolidrott. I Sverige vill fyra av tio ha sockerskatt, enligt två olika opinionsundersökningar under våren. Liberala lösningar för minskad vikt är nästan alltid på individnivå. Ofta kryddade med förslag om mer skolgymnastik och subventionerad träning. Men övervikt och hälsa är inte enbart individens ansvar. Hälsa handlar om klass. Låg utbildningsnivå och svag ekonomisk ställning ger mer ohälsa och mer övervikt. I juni släppte Livsmedelsverket en rapport som visar att framförallt mammans utbildningsnivå starkt påverkar barnens matvanor. Matkostnader påverkar i hög grad vad vi äter. Har vi inte råd äter vi mer mat med mycket kalorier men lite näring. Staten har flera verktyg för att öka hälsan. Information, utbildning, skatter, subventioner och förbud. Alla dessa har använts och minskat de skadliga effekterna av tobak och alkohol. Nu måste de också användas mot fetman.

Att likna vid beroende

Ett högt intag av socker kan liknas vid ett beroende. Att minska intaget är nödvändigt men åtgärderna måste vara rimliga och ge önskad effekt. En generell sockerskatt är för trubbig. Det är svårt att skilja socker från socker. Ska vi beskatta fruktyoghurt eller lösgodis? Att avgränsa skatten till läsk som i Storbritannien skulle kunna vara en väg att gå. Ökade utbildningsinsatser, förbjuda reklam för sockerrika livsmedel till unga och sockersanering i skolan är andra. Diabetes och förtida död är inget vi önskar våra barn. Det är dags att folkhälsominister Gabriel Wikström öppnar verktygslådan.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln