Alla behövs i kampen mot terrorsekten

Nyheten om att den unga svenskan befriats från IS påminner om att hela samhället måste mobiliseras i kampen mot terrorsektens rekrytering.

Kurdiska regeringsstyrkor har befriat en västsvensk 16-åring från IS i Syrien. Hon reste dit tillsammans med sin pojkvän som ville delta i terrorgruppens strider. Han har sedan dödats i ett ryskt bombanfall.

Den unga svenskan är nu i Kurdistan och väntar på att få komma hem. Familjen och svenska myndigheter har samarbetat med de kurdiska myndigheterna i ansträngningarna för att få flickan fri.

Nyheten är en seger för de kurdiska myndigheterna och för svensk diplomati. Men framför allt måste beskedet förstås vara en lättnad för flickans familj utanför Borås. De kan nu få tillbaka den dotter de förlorade till terrorsekten.

Domstol i Wien

Det är bara en vecka sedan en annan ung svenska av en domstol i Wien dömdes för att ha planerat en terrorresa till IS i Syrien och Irak. Enligt den österrikiska lagen är den sortens resor ett brott. Så kommer det också att bli i Sverige. Riksdagen fattade beslutet för två veckor sedan.

Enligt säkerhetspolisens bedömning befinner sig just nu drygt 120 svenskar hos IS i den syriska och irakiska stridszonen. Ytterligare omkring 40 har dödats. Det gör sannolikt Sverige till ett av de Europeiska länder där flest unga har värvats till terrororganisationen. Och rekryteringen fortsätter.

Ändå är radikaliseringen knappt ett ämne i den svenska debatten. Riksdagen har som sagt beslutat om en lag mot “resor i terrorismsyfte” och Mona Sahlin reser på regeringens uppdrag runt i landet och talar om behovet av handlingsplaner. Vissa kommuner har försökt skapa program för återvändare, och ofta blivit grundligt utskällda på kuppen.

Samhällets svar

Nu ställer två unga kvinnors öden frågan om samhällets svar på radikaliseringen och den militanta islamismen på sin spets. De är nämligen inte så otypiska.

Vid sidan av schablonbilden av IS-rekryten som en ung och småkriminell man från förorten lyckas nämligen terrorsekten locka allt fler med en annan bakgrund. Franska myndigheter konstaterar till exempel att många franska IS-rekryter kommer från ordnade sociala förhållanden och att allt fler lever i mindre städer och samhällen.

Många är kvinnor.

Skräddarsytt erbjudande

IS kan helt enkelt skräddarsy ett erbjudande som lockar allt fler unga européer. Det kan handla om att strida och slås för den sanna läran, men också om att göra en insats för barnen i den nya och rena stat som de militanta islamisterna tänker påstår sig bygga. Det är religion, men också social och personlig revansch. Och naturligtvis äventyr och känslan av att verkligen göra skillnad.

I mötet med den verklighet terrorsekten skapat blir gränsen mellan förövare och offer ganska ofta oklar, som när det gäller de två unga svenskor som skapat rubriker de senaste veckorna. Det borde få oss att inse att polis, säkerhetstjänster och rättsväsende bara kan stå för en del av svaret på utmaningen från radikalisering och militant islamism.

Att möta en sekt som IS och förhindra den från att rekrytera svenska ungdomar kräver mobilisering av det civila samhället, trossamfund, skolan och sociala myndigheter.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.