Sommarintervjun: S måste ta Reinfeldt som en komplimang

Framtiden är politikens viktigaste ord”, säger Storbritanniens förre utrikesminister David Miliband i ett konferensrum i Båstad, samtidigt som tennisen regnar bort utanför.

Miliband har precis ägnat flera minuter åt att beklaga sig över vilken förlust det är för svensk socialdemokrati att hans kompis Pär Nuder har slutat med politik.

– Han kanske är lycklig, försöker jag slutligen. Miliband gör ett ljud som tydligt signalerar att han inte köper argumentet. Hans egen frustration över att inte längre vara i politikens centrum tycks nästan spruta ur öronen.

– Det är chockerande att vi har en regering som tredubblar universitetsavgifterna, det är chockerande att hälften av alla handikappade barn kommer att förlora sina bidrag, det är chockerande, och korkat, att de stänger gränserna för högutbildade invandrare. Och det är dubbelt chockerande att de gör allt detta samtidigt som de kallar sig själva för progressiva, dundrar han om David Camerons regering. 

Brittiska Labour lyckades odla fram de två kanske mest begåvade europeiska socialdemokratiska politikerna i sin generation. Tyvärr är de bröder. Och tyvärr ställde de upp mot varandra. Ed Miliband vann partiledarstriden och David förlorade med en hårsmån. Nu har han lämnat partitoppen.

–  Jag ska inte ställa några frågor om din bror.

–  Åh, det är okej.

I Europa styrs 23 av 27 länder av mitten-höger regeringar. Miliband menar att Fredrik Reinfeldt, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och David Cameron hör till en ny sorts höger.

–  De har tvingats röra sig in mot mitten. Men det måste vi socialdemokrater lära oss att ta som en komplimang.

Det svenska valet förra året visar hur svårt det kan vara.

–  Man kan inte bygga en koalition utan att ha en egen berättelse, säger Miliband syftandes på Mona Sahlins rödgröna äventyr. Och vi socialdemokrater måste alltid vara ekonomiskt trovärdiga. Slutligen måste man definiera en egen agenda. Du kan inte vara generalen som utkämpar det föregående kriget, säger han om det svenska valet.

Han menar att den europeiska vänsterns kris måste förstås i relation till Europa. Vår kontinent är i relativ ekonomisk tillbakagång och en modern vänsterpolitik måste skapa ekonomiska resurser – inte bara omfördela dem. Ojämlikheten är dessutom annorlunda.

–  Medianlönerna faller såväl i Tyskland som Storbritannien, socialdemokratin måste utarbeta en ny politik för den allt otryggare medelklassen.

Den nya högern är bra på att vara taktisk och sämre på reformer.

Har han några råd att ge till ­Håkan Juholt?

–  Jag misslyckades med att bli partiledare och Håkan Juholt lyckades, säger Miliband blixtsnabbt.

Men han tillägger:

–  Vi har hört talas om honom i Storbritannien. Folk är nyfikna. ”Framtiden”, han får inte glömma att ”framtiden” är politikens viktigaste ord.

Följ ämnen i artikeln