Tyskland tar på sig ledarrollen

”Tyskland är världens fjärde största ­industrination. Och de har bestämt sig för att gå före.”

Välkomnar framtiden Alla kärnkraftverk i Tyskland ska vara nedlagda senast 2022, beslutade Angela Merkels regering natten till 
i går. Beslutet borde få Sverige att vilja göra samma sak – men i stället beklagar Andreas Carlgren den tyska avvecklingen.

”Kärnkraften har ingen framtid... den är inte heller lämplig som en övergångs­teknologi, tvärtom står den i vägen för nya och innovativa lösningar samt en framtidsorienterad omstrukturering av energiutbudet.” Citatet kommer varken från en trädkramande Greenpeace-­aktivist, eller en miljöpartist med idéer om att framtidens välstånd ska växa på postindustriella träd.

Det är IG Metall, de tyska metall­arbetarnas mäktiga fackförbund, som uttalar sig.

Merkel följer folkets vilja

Natten till i går enades förbunds­kansler Angela Merkels regeringskoalition om att alla tyska kärnkraftverk ska stängas 2022. För Merkel var det ännu en politisk ­U-sväng (”vår kansler är inte gjord av stål, hon är gjord av pudding”, som Der Spiegel nyligen skrev). För Tyskland är be­skedet dock ett stort steg framåt.

Sex månader efter beslutet om en förlängning av driften av de tyska kärnkraftverken ändrade Merkel sig. Efter katastrofen i japanska Fukushima stängde hon sju reaktorer. Det förhindrade inte att hennes parti förlorade makten i delstaten Baden-Württemberg.

Nu går Merkel ett steg längre. Hon är tvungen. Det tyska kärnkraftsmotståndet är massivt. Tyska folket vill inte längre subventionera gårdagens energikällor.

Tyskland är världens fjärde största ­industrination. Europas största ekonomi. Och de har bestämt sig för att gå före.

Gårdagens beslut kommer att inne­bära en framstöt för förnybar energi och ­energieffektivisering helt utan motstycke. Financial Times skrev att en tysk avveckling kommer att starta en europeisk boom för teknik inom förnyelsebar energi och energibesparingar. Potentialen för nya och bättre jobb är högst verklig för IG Metall och deras medlemmar.

Omställningen kommer att kräva ­massiva investeringar men även leda till högre elpriser. Energieffektivisering är därför grundläggande. Metallarbetarna pekar på forskning som visar att tyska ­företag skulle kunna spara in mellan tio och tjugo procent av sina energikostnader genom effektivisering.

Sveriges reaktion märklig

Förra veckan beslutade den schweiziska regeringen att fasa ut kärnkraften till 2034. Samtidigt har planerna för att ­bygga kärnkraftverk i Italien stoppats. Likaså i Thailand. I Sverige sitter däremot en centerpartistisk miljöminister och beklagar den tyska avvecklingen.

Det är obegripligt.

Tyskland har vänt sig alltmer inåt den senaste tiden – vägrat ta på sig den ledande roll som Europa hade behövt från sin starkaste spelare. Nu gör man däremot just precis detta i energifrågan. Andreas Carlgren borde applådera.

Att den svenska regeringen sedan inte har samma tilltro till teknikutveckling och innovation – det är en annan sak.

Följ ämnen i artikeln