Fika hos Strömmer ska sätta stopp för gängen

Plötsligt är ministerns tålamod oändligt

Gunnar Strömmer i Sälen

Justitieminister Gunnar Strömmer hade valt tillfället med omsorg.
Scenen var den mest prestigefyllda vi kan tänka oss. Folk och Försvars årliga konferens. Landet mäktigaste samlade på Högfjällshotellet i Sälen. Massiv mediebevakning.

Strömmer skulle lägga ut kursen för samhällets kamp mot brottsligheten. Han skulle berätta vad regeringen tänker göra för att krossa gängen och stoppa skjutningarna. För att få ordning på Sverige.

Det var trots allt under den parollen Kristerssons regering blivit vald.
Så vad fick publiken och de samlade journalisterna?

Ska prata sig fram

Ett råd där cheferna för "brottsbekämpande myndigheter" ska sammanträda och prata sig fram till en "nationell strategi". Jobbet börjar i nästa vecka och ska leddas av justitieministern själv.

Till Sveriges Radio sa Strömmer:

– I det här greppet ligger också en förväntan, förstås, om att vi ska få ut mer av varje enskild aktör i det här arbetet.

Ministerns förhoppningar stannade inte där. Han hoppades dessutom på ett bättre "tryck", en bättre "systemkraft".

Myndighetschefer som fikar på departementet. En kommande "strategi", förväntningar om att alla ska göra mer och en ny "systemkraft".

Behöver försvar

Vi förstår att rikspolischefen kände att han behövde rycka ut till ministerns försvar.

– Det kan låta byråkratiskt, men jag har sett kraften i en strategi, skyndade sig Anders Thornberg att säga.

Det är inte säkert att Gunnar Strömmer har fel. Om det krävs en arbetsgrupp med chefer som träffas på departementet för att få olika aktörer att samarbete är det värt fikabrödet. Och kan samtalet över kaffet ledda till att polisen och andra myndigheter arbetar effektivare är det förstås bra.

Behöver tålamod

Till skillnad från symbolförslag, som visitationszoner i förorten, skulle det till om med kunna trycka tillbaka gängen och våldet. Det kommer att ta tid, men den som vill lösa samhällsproblem på riktigt måste beväpna sig med tålamod.

Strömmers problem är att hans valrörelse handlade om att tålamodet tagit slut. Som väljare fick vi intrycket att en ny regering skulle ha en färdig strategi när den tillträdde. Att det skulle bli krafttag och riktigt svårt att vara kriminell från dag ett.

I stället får vi alltså chefer som träffas i Rosenbad, och förhoppningsvis så småningom ett papper med en "nationell strategi".


Är en nationell strategi mot den organiserande brottsligheten rätt sätt att stoppa gängen? Och kan verkligen myndighetschefer på sammanträde i Rosenbad få ordning på Sverige?

I chatten diskuterar Ingvar Persson kriminalpolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    13 jan 2023

    Klockan är halv och det är dags att stänga veckans sista chatt på ledarsidan. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Som vanligt har jag bara kunnat besvara en bråkdel.

  • Ingvar Persson
    13 jan 2023

    Hej Tjuvnyp.

    Det får bli sista ordet. Jag antar att det är upp till läsarna att tolka innebörden.

  • 13 jan 2023

    Ett sammanträde på Rosenbad är en bra början för att få oordning på Sverige.

    Tjuvnyp
  • Ingvar Persson
    13 jan 2023

    Hej Simba.

    En dyster profetissa, men dessvärre ligger det nog en del i den.

  • 13 jan 2023

    Hej! Jag tror tyvärr att högerregeringen kommer att skapa fler kontraproduktiva åtgärder. Så länge som samhället inte kan ge ungdomar i utsatta områden en framtidstro så kommer gangsterlivet att locka.

    Naturligtvis är det bra om våldsbejakande tonsårskillar kommer från gatorna, men det hjälper bara symtomen.

    Vi måste se till att alla unga får chansen, får utbildning, får möjlighet till sin klassresa och ett bra liv. Vi måste släppa gräddhyllekommuner mot nogo-zoner. Men det kommer Strömmer och hans kompisar aldrig att göra.

    Simba

Följ ämnen i artikeln