”Dagens värnpliktiga förstår vad de är till för”

Här tränar svenska soldater inför den största Nato-övningen sedan kalla kriget

Publicerad 2024-02-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det plingar till i mobilerna. Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 47, har just dött i fånglägret i Sibirien. Vid Norrbottens regemente tränar svenska soldater inför den största Nato-övningen i Europa sedan kalla kriget. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har ”övning” fått en annan klang.

Följ ämnen
Nato

BODEN Ankomst 19.23 till en tom centralstation. I diset hänger ljuset som kjolar från gatlyktorna. Hårt packad snö gör gator och trottoarer omöjliga att skilja åt. Bilarna sover tyst längs vägkanten.

Restauranger stängda, dörrar låsta, lampor släckta. Sushi i Luleå: rätt beslut.

Avfärd från hotell till Norrbottens regemente 09.32. Väderprognos mulet och lätt snöfall. Frusna flingor singlar över gruppen journalister, allt från lokalradio till japansk tv.

Bjuds på regementsenlig lunch tillagad i uppvärmningspåsar. Matpåse stoppas i plastpåse, vatten hälls på och det börjar ånga i kontakt med vätskan.

”Chicken seafood paella”.

Felix Sundbäck från Södra Skånes regemente tillagar. Vad händer med maten om det är minus fyrtio ute, frågar någon. Det är inte jag rätt person att svara på, svarar skåningen.

Vilken färdigrätt är godast?

– Gröten. Men Carlsson [Förnamn Mats, kommunikationschef Norrbottens regemente, reds anm.] tyckte carbonaran var god igår.

Felix Sundbäck lagar mat med hjälp av värmepåsar.

Skåningarna är i Norrbotten för att träna i snö inför den stora, norskledda övningen ”Nordic Response 24” som inleds om några veckor. Bland annat för att ”inte bli retade av nordborna när de kört fast i en snöhög”, enligt en centralt placerad källa.

Den norska Nato-övningen är i sin tur en del av ”Steadfast Defender 24”, den största i Europa sedan kalla krigets slut. Totalt 90 000 soldater från Nato och Sverige deltar.

För en månad sedan sa överbefälhavare Micael Bydén, ministern för civilt försvar respektive försvarsministern att det kan bli krig i Sverige. Ett ryskt angrepp mot östersjöregionen har blivit en verklig risk.

Övningarna har fått en ny tyngd.

Emrik Hammarstedt, 21, från Göteborg.

– Just nu känns det väldigt bra, vi kommer klara av det utan problem. Det är bara små friktioner vi ska jobba bort. Så att vi kan överprestera där uppe sen, säger Emrik Hammarstedt, 21, från Göteborg.

Imponera på grannländerna?

– Definitivt.

Danmark ska vara med. Ni kanske har försprång där i alla fall?

– Förhoppningsvis.

Vi står på ett snötäckt fält, diverse stridsfordon har radats upp för beskådan. Omkring oss virvlar det vita pudret upp med vinden. Det är minus åtta grader, betydligt varmare än tidigare i veckan.

Jag gjorde inte värnplikten i hopp om att åka ut i krig
Värnpliktiga Isak Sämfors och Alva Melander.

Värnpliktiga Isak Sämfors och Alva Melander, båda 19, har åkt hit från Östersund.

– För två dagar sen var det ju minus 30. Då är det inte så kul att sova i ett tält. Och så gå ut på post mitt i natten och vakta en infart. Nej, då är det kärvt, säger Isak.

– Men det blir lättare när vi är tillsammans. Man är ju aldrig ensam. Annars hade det nog inte varit lika kul, säger Alva.

De är överens om att det var rätt beslut att göra värnplikten. Men uttalandena från överbefälhavare Micael Bydén på Folk och försvars rikskonferens för en månad sedan väckte blandade känslor.

– Jag blev förvånad. Jag gjorde inte värnplikten i hopp om att åka ut i krig. Det blir ju på riktigt då, när man är i värnplikten. Det är lite läskigt faktiskt, säger Isak.

Värnpliktiga från Östersund är med och övar inför Nordic Response 24.

Här någonstans kommer plinget i mobilen. Ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har dött i fånglägret i Sibirien. Han är 47, träffade sin advokat i förrgår. Inga hälsoproblem då. Nu en blodpropp. Diagnosticerad innan obduktion, av ryska myndigheter, som det verkar.

Så skapar man en martyr.

Överstelöjtnant Tomas Nybom.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har det hänt något bland de värnpliktiga. Överstelöjtnant Tomas Nybom, 57, känner sig hoppfull.

– De värnpliktiga följer ju nyheterna och förstår ”det är det här vi kan utsättas för, det är det här vi är till för”. Då har man två val – antingen tar man ansvar och går framåt, eller så flyr man. Vi uppfattar att den absoluta huvuddelen vill ta ansvar och göra sin plikt, säger Nybom.

Bandvagnar tröskar fram över knöliga spår i snön. Dåsiga granar inbäddade under tunga, vita täcken. Prognosen rätt: mulet och lätt snöfall.

Hur det blir med resten får vi se.

Vad tänker du om det försämrade säkerhetsläget? Blir det bättre när Sverige släpps in i Nato? Vad händer i Ryssland, nu när Navalnyj är död? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten, Boden och lite av varje. Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    19 feb09.36

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta längre. Stort tack till alla som varit med! Vi hörs snart igen.

  • 19 feb09.34

    Det är min som som sitter med kulsprutan på bilden. Finns inte att jag går med på att han skickas till något avlägset krig.

    samfors72

    Du får hälsa och tacka för pratstunden! Han sa många kloka saker. Bland annat att hans pappa skulle bli glad av att se honom i Aftonbladet. :-)

    Susanna Kierkegaard
  • 19 feb09.32

    säkerhetsläget är för sverige det sämsta sedan andra världskriget. sen är vi väl tvungna gå med i nato pågrund av läget bättre sämre vet ej vad tror du susanna och vad behövs för långvarig fred de närmaste 50 åren till runt 2080 talet.

    sosse1975

    Om man ändå visste det... Hoppas att det blir fred även efter 2080! Men tyvärr kommer väl klimatkrisen leda till ännu fler konflikter.

    Susanna Kierkegaard
  • 19 feb09.21

    Trump löser det! Blir han president så åker han bara och förhandlar och får slut på kriget. Och kan återvända till USA och säga "peace in our time".

    Mathias K

    Haha ja, det vore något!

    Susanna Kierkegaard
  • 19 feb09.21

    Jag har funderat på varför vi inte startar en Saab fabrik till som kan hjälpa till att göra ammunition till oss och Ukraina t.ex

    lars

    Det hade varit något. Men tror det skulle ta tid. Försvarsindustrin har ju efterfrågat statliga garantier, så att de vet att det finns en långsiktig efterfrågan. Då skulle de våga satsa mer. Det borde man diskutera.

    Susanna Kierkegaard
Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET