Mejla

Pernilla Ericson

Så lätt klickar män till sig ett sexköp

De behandlar kvinnor som förbrukningsvaror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kartläggning av nätprostitution, arkivbild.
Kartläggning av nätprostitution, arkivbild.

LEDARE

Riksdagspartierna har svängt i synen på sexköp.

Fem av åtta partier vill nu se skärpta straff för att köpa sex, rapporterar P3 Nyheter. Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ansluter sig nu till Vänsterpartiets hållning och vill ändra straffet till fängelse.
Centerpartiet vill först se att regeringen lägger fram ett förslag. Moderaterna kan tänka sig skärpta straff när det gäller “allvarligare sexköp”, vad nu det innebär.
Polisens hårda arbete i frågan har gett resultat, och medieuppmärksamheten som följer med det. För med avslöjanden kommer insynen i hur kvinnorna i sexindustrin lever.

”Känns som att du ska dö”

Dominika, 30, lurades in i prostitution när hon var tonåring. I en lägenhet i Malmö tog hon en period emot ett tiotal män om dagen.
“Gamla, unga, smala, tjocka, rika, fattiga. Det var alla typer av män med olika bakgrunder som kom dit”, berättar hon för Aftonbladet.
Hallickarna som höll henne i lägenheten ville att hon skulle ta emot fler.
“De sa att jag skulle kunna ta emot 25–30 varje dygn. Men det gick inte. Efter tio känns det som att du ska dö.”
Eller som “Jasmina”, som i dag föreläser om sina upplevelser inom prostitution. För henne handlade det om en form av självskadebeteende, berättar hon för Svt. Hon är född i Rumänien, uppväxtmiljön präglades av våld och otrygghet. I tonåren blev hon våldtagen två gånger av samma man.

“Jag kunde inte ta hand om mig själv”, säger hon.
Forskning visar att det hon beskriver är vanligare än vad man tidigare trott, upprepade övergrepp inom sexhandel blir en del av självskadan.
Hittills har 28 män gripits i “Insats torsk”, och de har slagit till mot ett 20-tal adresser.

”Hur ska jag ta mig ur det här?”

“Vissa blir chockade och arga men de flesta skäms. Många har familjer och börjar tänka direkt “Hur ska jag ta mig ur det här utan att familjen får reda på det?”, säger insatsledaren Anders Olofsson till Svt:s Morgonstudion.

Det kan tyckas sällsynt korkat att våga sig på sexköp till och med när polisen genomför uppmärksammade razzior mot torskarna. Även en polis har gripits i räderna, och misstänks för grovt koppleri. Men så mycket signalerar att det är fritt fram.

På sajter kan män välja och vraka bland kvinnor, flera av dem proffsfotograferade och med listor på vad de kan tänkas ställa upp på. Inbjudande texter som inte sällan har formulerats av hallickar. Torskarna kan ge omdömen och sätta betyg på sexköpen i en ogenerad näthandel. Köp och sälj, slit och släng.
Vill vi som samhälle signalera att vi tar brotten och utsattheten på allvar, så ska vi göra det genom lagstiftning. Organisationerna Child10, Inte din hora, Make Equal och Fatta ställer nu en rad krav. Bland annat en statlig kartläggning av prostitutionen och människohandeln, och att varje sexköp där det finns en misstanke om att personen befinner sig i utsatt situation ska utredas som oaktsam våldtäkt.
Grova övergrepp får inte vara bara ett klick bort.
Det krävs krafttag både mot de som organiserar sexhandeln, och de som nyttjar den.
Nu ligger bollen hos er, regeringen.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Poliserna talar ut om Paolo Roberto-razzian

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Paolo Roberto gripen för sexköp

Prostitution

Brott

Sexhandel

Koppleri

Våldtäkt

Otrygghet