Politisk likgiltighet vinner i Portugal

Det har skämtats om att det kanske är dags för lite omvänd kolonialisering. Det skuldtyngda Portugal med sin 12 procentiga arbetslöshet kanske kunde räddas ­undan blodvittrande finansmarknader av Brasilien. Landet som var en portugisisk koloni i över 300 år har en arbetslöshet på 6,4 procent och riskerar ­snarast överhettning. De kanske kunde ta över Portugal.

Krisen i Europa  blir allt djupare. Ekonomiskt och politiskt. De spanska väljarna straffade den sittande regeringen hårt i lokalvalen. Grekland vinglar nära statsbankrutt och politiskt kaos. Och i söndags röstades premiärminister José ­Sócrates och hans socialistregering bort i Portugal.

Socialisterna gjorde sitt sämsta val på 24 år och Sócrates meddelade omedelbart sin avgång, även som partiledare. Nu blir det Pedro Passos Coelho som ska implementera sparpaketen. Portugal har fått nödlån på 78 miljarder euro, ungefär 700 miljarder kronor, för tre år framöver.

Pedro Passos Coelho ifrågasätts för sin brist på erfarenhet men kommer å andra sidan ha en majoritetsregering bakom sig. José Socrates regerade i minoritet, vilket knappast förenklade ­situationen.

Portugals situation är på alla sätt dramatisk, men ju mer dramatisk den blir desto likgiltigare tycks väljarna bli inför vem som styr landet. Två av fem väljare avstod från att rösta i söndagens val. Det är en av de allvarligare följderna av Europas skuldkris. Och den är högst naturlig.

Vad var poängen, resonerade de portugisiska väljarna: det är ändå Internationella valutafonden och de stora långivarna, som styr politiken i Portugal.

Nu och för flera år framöver.

Följ ämnen i artikeln