Ge besked om euron före valet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

24 november 2007. Danmark ska hålla en folkomröstning om sina undantag från EU:s fördrag. Anders Fogh Rasmussens regeringsförklaring betyder bland annat att danskarna kommer att rösta om euron.

Ska Sverige göra samma sak?

En ny omröstning blir inte aktuell på tio år, hette det efter nej-segern år 2003. Inför valet förra året försäkrade både alliansen och socialdemokraterna att valurnorna inte skulle plockas fram under denna mandatperiod.

Att byta linje nu skulle uppfattas som ett löftesbrott. Det finns heller inga sakliga skäl för en sådan brådska. Sveriges ekonomi är stark.

Förändringarna kan bli större på några års sikt.

Sjunker som en sten

Det händer mycket i den globala ekonomin. Hittills har kronan klarat sig bra i valutaturbulensen där dollarn sjunkit som en sten. Hur det går på sikt är svårare att veta. Fortfarande är en liten valuta känslig för marknadernas godtycke, särskilt vid en djupare global finansiell kris.

Sverige kan också bli mer ensamt. Det är inte bara Danmark som kan vara på väg in i EMU:s tredje steg. EU har fått tolv nya medlemsländer sedan 2003.

De baltiska länderna och Polen vill införa euron. Vägen dit är inte lätt, men möjligen använder alla länder runt Östersjön den gemensamma valutan en bit in på nästa decennium. Alla utom Sverige och Ryssland, om den svenska politiken står still.

Utanförskapet påverkar vårt politiska inflytande i EU. Anders Borg får inte vara med på mötena i den mäktiga eurogruppen. Det får större betydelse ju mer integrerad den europeiska ekonomin blir.

Vi står utanför

Sverige kan inte heller driva på för en gemensam EU-linje i globala institutioner som valutafonden IMF. När USA, Kina och euroländerna gör upp om svaren på nästa finansiella kris kommer vi att stå utanför.

Alla dessa skäl talar för en ny analys av läget när nästa val närmar sig.

Frågan är svår för bägge regeringsalternativen.

Centerpartiet gick emot euron år 2003. Partiet har redan bytt linje i många frågor. Hur många slalomturer klarar Maud Olofsson?

Synen på EU står i vägen för ett närmare samarbete mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Det blir inte lättare om de röd-gröna partierna ska komma överens om hur euron ska hanteras.

I bägge fallen är risken att EMU-frågan sopas under mattan i valmanifesten. Det vore olyckligt.

”Vi kommer inte ens att inleda diskussioner om en ny folkomröstning”, förklarade socialdemokraterna genom Pär Nuder i?går. Fredrik Reinfeldt lovade däremot besked om hur alliansen ser på frågan före valet.

Sveriges situation år 2014 kommer att vara annorlunda än år 2003. Att blunda för det är dåligt politiskt ledarskap.

Väljarna måste få besked om euron i god tid före nästa val?–?från bägge regeringsalternativen.

ME

Följ ämnen i artikeln