Kandidaterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Wallströms nej öppnar för andra kompetenta kvinnor

Kandidat till partiledarposten: Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande. Kandidat till partiledarposten: Ulrica Messing.

22 SEPTEMBER 2006

Margot Wallström tackar nej till att bli socialdemokraternas nya partiledare. Hon är glad över stödet som har visats henne, men säger att hon ”har för avsikt att fullfölja uppdraget som vice ordförande i EU-kommissionen”. Därmed har hon gett ett rakt svar på ledarsidans fråga i onsdags.

Wallström är mycket omtyckt i Sverige, både inom sitt parti och utanför. Hennes orädda men ändå ödmjuka sätt att driva politik hade varit bra egenskaper hos en ny partiledare med uppgift att förnya socialdemokratin.

Manliga s-ledare i 100 år

Men Wallström vill alltså inte. Det lämnar fältet öppet för en rad andra kompetenta kvinnor. För en kvinna som partiledare måste det bli. Något annat är omöjligt att försvara efter över hundra år av manliga partiordförande.

Om man inte anser att själva det kvinnliga könet omöjliggör kompetensen, förstås.

Här är några av kvinnorna som socialdemokraterna har chans att få som partiledare, i bokstavsordning:

Anneli Hulthén. Kommunalråd i Göteborg som just har gjort ett succéval. Hon har erfarenhet från både kommunpolitiken, riksdagen och EU-parlamentet och är mycket respekterad i miljörörelsen.

Carin Jämtin. Den före detta biståndsministern har med säker och klar röst gjort sig gällande i världspolitiken. Hennes engagemang för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet gör henne till en klassisk socialdemokratisk företrädare.

Wanja?Lundby-Wedin. LO:s första kvinnliga ordförande har lyckats samla fackföreningsrörelsen kring gemensamma visioner. Hennes väg från undersköterska till LO-bas har präglats av kunnighet och dialog.

Ulrica Messing. När århundradets storm drabbade Sverige och skogarna föll samman gjorde den före detta infrastrukturministern allt rätt. Handlingskraft, styrka och noggrannhet har präglat hennes långa tid i rikspolitiken.

Mona Sahlin.?Hennes kamp mot diskriminering i alla dess former, hennes skarpa tunga och förmåga att ”tala så att folk förstår”, har gjort henne till en av Sveriges största politiska förebilder. Hon har en gedigen och bred politisk erfarenhet.

Dessa kvinnor är väl rustade att ta sig an rollen som partiledare. De har kompetensen, engagemanget och förändringslustan som behövs för att skapa en modern socialdemokrati. De skulle var och en kunna fungera som sammanhållande kraft i ett läge då socialdemokratin inte får lägga sig ner och dö i besvikelse över valförlusten. Chansen till utveckling och nytändning är stor – om bara partiet bestämmer sig för att komma igen med all kraft.

Personfrågan bör lösas

Tiden fram till extrakongressen i mars är viktig. Folkrörelsen socialdemokraterna måste få chansen att enas kring en ny partiledare. Samtidigt vore det bra om personfrågan kunde lösas snabbt. Politiken och personen hör naturligtvis samman. När ett nytt ledarskap har valts kommer den nya politiken att formas på allvar.

Det är dags för socialdemokratin att välja en kvinna som brinner för uppgiften.

ÅP

Följ ämnen i artikeln