Högerattack mot pressfriheten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Spanska tidningen El País låter ännu ana myten: Kampen för yttrandefriheten under 70-talsåren då den sklerotiska Franco-diktaturen var på väg att begravas medan demokratin ännu kämpade mot motståndet från höger.

Juan Luis Cebrían, son till en av falangiströrelsen redaktörer, var en av skaparna av El País. I dag sitter han i spanska akademien och fungerar som rådgivare åt den framgångsrika mediegruppen, Grupo Prisa, som byggt till El País med både radio och tv-kanaler.

I dagarna har historien hunnit fatt tidningen och Prisa-gruppen. Den spanska högern, Partido popular, har proklamerat bojkott mot mediehuset. Ingen från det stora oppositionspartiet svarar på El País-journalisternas frågor. Partiet vägrar föra in annonser i Prisa-gruppen och uppmanar näringslivet att följa efter. I kommuner och regioner, till exempel Valencia, där Partido popular styr förbjuds också officiella tillkännagivande. Partiets hämndaktion tillåts skugga rätten till medborgarinformation.

Repetitionen av 70-talsstriden mellan El País och högern är laddad av den eviga striden, den om inbördeskriget.

Premiärminister Zapatero har länge och med olyckligt skiftande framgång sökt dialog med baskiska terrororganisationen ETA för att garantera ett slut på de många decennierna av våld.

Högeroppositionen har svarat med motdemonstrationer, hårt emotionaliserade, ofta med det underförstådda buskapet att Zapatero är undergiven ETA.

Cebríans efterträdare i Prisa, Jesús de Polanca, beskrev högermanifestationerna som ”ren Franco-propaganda”, genomförd av folk som önskade sig tillbaka till inbördeskrigets konflikter.

Hård kritik men fullkomligt förenlig med ett öppet samhälles yttrandefrihet, också om den är svåruthärdlig för högerpartiet, bildat på resterna av Franco-styret.

Högerns svar på de Polancas utbrott blev bojkott och åsiktsförtryck: En reflex från den gamla auktoritära tiden. En bekräftelse på att kritiken var motiverad, säger Cebrían.

Högerattacken mot yttrandefriheten har skapat allianser mellan Spaniens medier, annars svårt fientliga till varandra. Högerliberala El Mundo och konservativa ABC fördömer högerledaren Mariano Rajoy. Mediernas fackliga organisationer gör detsamma, liksom samtliga partiet till vänster om Partido popular. Högerpartiets ende betydande liberal, Alberto Gallardon som är borgmästare i Madrid, tar avstånd sitt eget parti: Sånt här borde aldrig ha ägt rum.

Ändå, en prydlig demonstration av att den spanska högern är ganska ensam om att önska bojkotta eller ekonomiskt bekämpa yttrandefriheten. Cébrian har fler anhängare i dag än för trettio år sedan.

Olle Svenning

Följ ämnen i artikeln