Berlins borgmästare: Inget tabu mot vänstern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klaus Wowereit, Berlins socialdemokratiske borgmästare, funderar över vänsterpolitiken i Tyskland. ”Demoniseringen av det gamla kommunistpartiet kommer att avta med åren”, spår Wowereit i sin självbiografi.

Hur ska man bedriva vänsterpolitik i Tyskland?

Berlins socialdemokratiske borgmästare ställer frågan. Vi sitter i Klaus Wowereits stora tjänsterum i det röda rådhuset, inte långt från tv-tornet vid Alexanderplatz.

–?Frågan måste besvaras, fortsätter Wowereit.

I sin självbiografi skriver han: ”Jag vet inte när eller var, men den dag kommer då det finns en framgångsrik vänsterallians även utanför Berlin och östra Tyskland.” Demoniseringen av det gamla kommunistpartiet kommer att avta med åren, spår Wowereit.

Det är en kontroversiell synpunkt i den tyska socialdemokratin. Redan nu kan partiledaren Kurt Beck störta Angela Merkel om han vill. Det finns en röd-grön majoritet både i förbundsdagen och i många delstater. Men hittills har partiledningen sagt nej till ett formellt samarbete med vänsterpartiet Die Linke på riksnivå och i västra Tyskland.

–?Jag vill inte föreskriva något för andra, säger Klaus Wowereit. Mitt enda råd är att man inte ska ha något tabu.

Sedan sex år leder han en framgångsrik koalition i Berlin mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Det var inte lätt att övertyga socialdemokraterna i västra Berlin om det i början, säger han. Men den ekonomiska krisen och det parlamentariska läget gjorde det nödvändigt.

Nu ser budgetsiffrorna bättre ut även om skulderna fortfarande är stora. Berlin har spännande företag i många framtidsbranscher och är ett nav i Kultureuropa. På väggen bakom borgmästarens skrivbord hänger den färgstänkta målningen ­Trumslagaren och gitarristen av Rainer Fetting.

Samarbetet är ändå inte utan bekymmer. På paradgatan Unter den Linden demonstrerar facket mot att staden säger nej till deras krav på löneökningar. Det är inte lätt att hålla samman om en sträng budgetpolitik.

Dessutom attackerar Oskar Lafontaine sina vänsterkamrater i huvudstaden. De har kompromissat för mycket och borde nu se till att Berlin går emot det nya EU-fördraget, tycker Lafontaine.

–?Det finns ett tryck från Die Linke på förbundsnivå, bekräftar borgmästaren. Men vi har vår regering här i Berlin.

Än så länge håller koalitionen, även om Die Linke har betalat ett pris för samarbetet. Socialdemokraterna gick framåt i det senaste valet, vänsterpartiet tillbaka.

Däremot har Die Linke stora framgångar i västra Tyskland. I morgon är det val i Hamburg. Det kan leda till ett maktskifte där socialdemokraterna i någon form stödjer sig på vänsterpartiet. Tysk press spekulerar i en liknande lösning i Hessen, där Andrea Ypsilanti nyligen ledde socialdemokraterna till en kraftig uppgång.

Vad betyder allt detta för nästa riksdagsval? En röd-grön regering skulle ändra det politiska landskapet i EU, mitt under det svenska ordförandeskapet.

–?Det blir inget på förbundsnivå 2009, tror Klaus Wowereit. Det går inte både av personskäl och av sakskäl.

Jag frågar om han med ”personskäl” menar samma sak som EU-parlamentarikern Martin Schulz, att ett samarbete är omöjligt så länge som Oskar Lafontaine sitter i ledningen för vänsterpartiet.

–?Lafontaine är en person men det finns också andra, säger Wowereit.

Han håller ändå dörren öppen för vad som kan hända senare:

–?Först ska vi klara valet 2009, efter valet kommer det att finnas debatter om olika alternativ.

Klaus Wowereit nämns som en framtida socialdemokratisk kanslerkandidat. Han har redan besegrat konservativa partimedlemmars fördomar mot homosexuella när han kandiderade som borgmästare.

Partiledaren Kurt Beck har ännu inte gett ett formellt besked om han ställer upp 2009. Klaus Wowereit markerar sitt stöd för Beck när jag frågar vilka egenskaper kanslerkandidaten bör ha:

–?Man får titta på Kurt Beck och sedan får man sätta upp kriterier som passar in på honom.

Om sin egen framtid säger den 54-årige borgmästaren med ett mångtydigt leende:

–?Jag är vald till år 2011. Vad jag ska göra sen? Tja, kanske spela golf, vad vet jag?

Följ ämnen i artikeln