Anders Tegnells värsta fiende är vackert väder

Vi sänker garden i tidiga sommarvärmen

Statsepidemiolog Anders Tegnell, vid pressträff för Folkhälsomyndigheten (bilden är beskuren).

Det är ingen slump att så många skräckfilmer utspelar sig i blygrått mörker. Inget ter sig lika skrämmande när solen strålar från en molnfri himmel. I veckan njuter vi av sommarvärme i stora delar av landet. Inte ens en pandemi känns lika hotfull när kvicksilvret i termometern kilar uppåt. Det lockar till att samla släkt och vänner på grillkväll, att trängas på uteserveringar.

Och redan har vi på flera håll börjat sänka garden. Förtroendet för Folkhälsomyndigheten ökar, men statsepidemiolog Anders Tegnell och de övriga 500 medarbetarna på myndigheten har all anledning att gnissla tänder över det vackra vädret.

”Vi börjar få en del oroande rapporterar från runt om i landet att utelivet börjat bli trångt igen”, sa Tegnell på måndagens pressträff.

“Kollegan är i respirator”

För i ljuset och vårsolen är det lätt att glömma sjukvårdspersonalens verklighet. Vi ser den ju inte heller. Av hänsyn till patienternas integritet kan medierna dokumentera ytterst lite av det som sker inom intensivvården.

“Jag är inne på min fjärde dygnsjour nu och är uppe i 90 timmar snart. Jag jobbar mellan 07 och 02 och i natt sov jag två och en halv timme”, sa “Soldoktorn” Mikael Sandström till Aftonbladet. Han lämnade en lättsam tillvaro i underhållningsprogrammet “Let’s dance” för att vara där han behövs bäst.
“Kollegan är i respirator – utanför fortsätter livet”, var måndagsrubriken på sjuksköterskan Charlotte Wikholms dagbok i Aftonbladet. Kontrasten hon beskriver är total.
“Ungdomarna går i gäng kring Nytorget. Folk sitter ändå ganska tätt i solen på uteserveringarna i Gamla stan”, noterar hon.

Parallellt är nödropen från karantäninslutna länder som Italien dystra. Människors tålamod med att sitta inomhus är på upphällningen, men många är också livrädda för att gå ut.

Förfärlig påminnelse

På flera håll i Europa lättar man på restriktionerna, om än mycket försiktigt. I Danmark ska exempelvis förskolebarnen hållas isär, i en minst sagt svårhanterlig arbetssituation för personalen.

I Sverige har vi frihet under ansvar. Vi kan ta promenader, röra oss fritt, handla det vi behöver. Och på vissa sätt kan vi umgås.
Men vårsolens inbjudande sken kan inte få lura oss till att faran är över. Vi måste fortsätta hålla avståndet, tvätta händerna, hålla oss hemma vid minsta symtom och skydda riskgrupperna.

Tyvärr är det inte alltid självklart vilka som tillhör de sistnämnda. Behövde vi någon ny påminnelse om allvaret, så kom den med förlusten av omtyckta programledaren och radiorösten Adam Alsing, 51.
Faran är inte över. Trots att den tidiga sommarvärmen lurar oss att tro det.