Ge oss frihet att bara vara

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Även privatanställda kvinnor med hög lön går allt oftare in i väggen och blir långtidssjuka”

”Kunde allt” Ginger Rogers kunde göra allt Fred Astaire kunde, baklänges och i högklackat – och kvinnor är i dag fria att göra det. Men möjligheten att inte göra det alls, att inte behöva prestera för att visa sitt värde, finns inte än.

De säger att Ginger Rogers kunde göra allt som Fred Astaire gjorde – baklänges och i högklackat. Och det är naturligtvis sant.

I morgon är det internationella kvinnodagen och Aftonbladet publicerar i dag Feministbarometern. Den försöker mäta kvinnors makt och inflytande i Sverige – främst på de ställen där man brukar mäta makt och inflytande. Politiken, näringslivet och andra höga positioner.

Den senaste tiden har det rasat debatt om det där med kvinnliga maktstrategier.

Vill kvinnor ta sig fram bör de vårda sitt yttre och klä sig i klänning, menade Elise Claesson (Aftonbladet 28/02). Det kan leda till högre lön och snabb karriär.

Frågan om ”kvinnlighet”

Claesons tes är den vanliga: kvinnor har förlorat sin ”kvinnlighet”. Tidigare brukade detta sägas vara något som ”förstör familjen”, men nu är det uppenbarligen också vad som hindrar kvinnor från att göra karriär. Hursomhelst: något har gått förlorat och det är feminismens fel.

”Vi håller på att bli de män som vi brukade vilja gifta oss med!” utropade en triumferande kvinnorörelse på 70-talet. Kvinnor gick från att vilja ha en man till att vilja ha vad män hade. Trots den oerhörda förbättring som detta innebar handlade projektet fortfarande om samma sak: män.

Men resultatet blev trots allt den största sociala revolutionen i modern tid.

Misslyckande

Trots osannolika framgångar verkar vi emellertid inte ha lyckats uppfostra döttrar fyllda av självkänsla. Tjejer presterar bättre än pojkar i skolan – men mår mycket sämre. 40 procent av flickorna på högstadium och gymnasium lider av magont, huvudvärk eller sömnproblem. Även privatanställda kvinnor med hög lön går allt oftare in i väggen och blir långtidssjuka. Hélène Sandmark och Monica Renstig på Karolinska institutet konstaterar att kvinnorna arbetar för mycket, strävar efter perfektion och har svårt att säga nej.

Feministen Naomi Wolf har skrivit att vi i väst definierade feminismen i termer av att göra mer, göra det bättre och utkonkurrera andra. Vi har misslyckats med att ge våra döttrar en definition av framgång som helt enkelt låter dem vara. Feminismen blev i hög grad en uppsättning prestationer att utföra – i stället för en utökning av alla sorters frihet – även friheten att inte prestera.

Kvinnor är i dag fria att göra det baklänges och i högklackat. Eller framlänges och i gympaskor – Elise Claeson kan säga vad hon vill.

Men möjligheten att inte göra det alls – att inte behöva prestera för att bevisa sitt värde. Dit har vi inte kommit än.

Och kanske vore det, det radikalaste steget av alla.

Aftonbladet
Katrine Kielos

Följ ämnen i artikeln